Már nem lobog a gyilkos portugál tűz

Eloltották a legkevesebb 37 halálos áldozatot követelő erdőtüzek nagy részét Portugáliában - jelentette be keddi sajtóértekezletén Patrícia Gaspar, a portugál polgári védelem nemzeti hatóságának szóvivője. A sebesültek száma meghaladja a 70-et. 

Már nem lobog a gyilkos portugál tűz
Fotó: AP

A szóvivő szerint a hőmérséklet csökkenése és az esőzések segítettek kordában tartani a tüzeket. A Portugáliában hétfőn bejelentett tűzesetek száma keddre 247-ről 24-re csökkent. A közösségi médiában  a nap folyamán  több olyan kezdeményezés is felbukkant, amely tüntetésre hívja az embereket a "főterekre" és az önkormányzatok elé Portugália-szerte szombatra és vasárnapra. A szervezők szerint a megmozdulások célja, hogy kifejezzék szolidaritásukat az áldozatokkal és követelik a portugál erdők fokozottabb védelmét.

Portugáliában hétfőn háromnapos gyászt rendeltek el az erdőtüzek áldozatainak emlékére. A mostani már a második nagyobb tűzeset a júniusi Pedrógao Grande-i erdőtűz után, amely az ibériai-félszigeti országban pusztított. Abban a tűzvészben 64 ember vesztette életét és több mint 250 ember sebesült meg.

MTI