Már nem „a mi embereink” országában élünk – nincs szó semmiféle rendőrpuccsról Čaputová és Ódor szerint

2023. augusztus 18. - 10:01 | Belföld

Semmiféle rendőrpuccs nem történik Szlovákiában – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő pénteken délelőtt, a Biztonsági Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Már nem „a mi embereink” országában élünk – nincs szó semmiféle rendőrpuccsról Čaputová és Ódor szerint
Fotó: TASR

Mint ismert, csütörtökön több személy ellen eljárást indított a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Végkifejlet (Rozuzlenie) akció keretében. Köztük van Peter Košč szökésben lévő vállalkozó, Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt vezetője, Michal Aláč, az SIS jelenlegi igazgatója, Ján Kalavský, a NAKA volt munkatársa, és Martin Ciriak, az SIS volt munkatársa. A gyanú szerint a szervezet bűnözői csoport – amelynek élén Peter Košč állhatott – igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat, továbbá diszkreditálni akarták a bűnüldöző szerveket. További két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek, valamint eljárás indult a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) igazgatója, Roman Konečný ellen is.

A történtek miatt Ódor Lajos kormányfő péntek reggelre összehívta a Biztonsági Tanácsot, amelyre Zuzana Čaputová államfő is hivatalos volt.

A Biztonsági Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Čaputová közölte, az érintett intézményeket jelenleg a meggyanúsított igazgatók helyettesei vezetik, továbbra is biztosítva van tehát az intézmények működőképessége.

"Semmiféle rendőrpuccs nem történik Szlovákiában" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Čaputová azt is elmondta, hogy a "politikai hatalom beavatkozásáról" csak akkor lehetne beszélni, ha a bíróságok indokolatlannak találnák a büntetőeljárást.

„Ha például a bíróság a rendőrségi eljárás lezárulta után úgy találja, hogy a büntetőeljárás megalapozatlan, akkor lesz módja a politikának, hogy beavatkozzon, és felelősségre vonja a rendőrséget. De ma még nem ez a helyzet"

– jelentette ki Čaputová, hozzátéve, hogy az ügyben törvényesen, az ügyészség és az illetékes bíróságok felügyelete mellett folyik a nyomozás.

Az államfő megjegyezte, megérti, hogy az emberek összezavarodtak és nem tudják, mit higgyenek. „Bármilyen rendőrségi beavatkozás a bűnüldöző szervek vezetésénél nagyon kényes dolog a demokrácia működése szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy ezeket az intézkedéseket nemcsak itthon, hanem külföldön is nagy figyelem kíséri" – mondta, majd nyomatékosította, ez nem indokolja, hogy a politikusok elhamarkodott következtetéseket vonjanak le.

Čaputová egyúttal cáfolta azt is, hogy előre tudott a NAKA akcióiról és beleegyezését adta. „Ezek a hazugságok hozzáadódnak ahhoz a bírósági beadványhoz, amelyet hamarosan benyújtok Robert Fico ellen” – tette hozzá.

Ódor a tanács ülése után kijelentette, már nem „a mi embereink” országában élünk, és egyúttal elutasította, hogy bárki is beavatkozik a rendvédelmi szervek munkájába.

„Senki sem érinthetetlen, ha törvényt sért” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, meg van róla győződve, hogy senki sem marad büntetlenül.

A miniszterelnök szerint Szlovákia továbbra is jogállam, a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok függetlensége nem szűnt meg, és ha valaki megpróbálja meggyőzni az állampolgárokat az ellenkezőjéről, annak nem szabad hinni.

Ezzel az ellenzék, különösen a Smer-SD bírálatára reagált, amely csütörtök óta azt hangoztatja, hogy a Végkifejlet-ügy beavatkozik a választási kampányba.


(parameter)