Már nem molesztálják a NAKA távozott főnökét, akivel kapcsolatban Fico rendőrháborúról beszélt

2021. június 14. - 10:48 | Belföld

A Szlovák Főügyészség ügyésze hétfőn megsemmisítette az Ellenőrzési Szolgálat nyomozójának határozatát, melynek értelmében büntetőeljárás indult Branislav Zurian, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt igazgatója ellen.

Már nem molesztálják a NAKA távozott főnökét, akivel kapcsolatban Fico rendőrháborúról beszélt
Fotó: TASR

A TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője tájékoztatta. Zurian ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés és bizalmas információk veszélyeztetése ügyében indult eljárás.

Branislav Zurian, a NAKA volt igazgatója május végén reggel önként jelentkezett a rendőrségen, a kihallgatás után pedig szabadon engedték. Robert Fico, a Smer-SD elnöke akkoriban rendőrháborúról beszél a NAKA volt főnökénél tartott razzia kapcsán.

Zurian május 15-én távozott a pozíciójából és a rendőrségtől is.

Idén februárban Boris Beňa, a titkosszolgálat korábbi helyettes vezetője azt állította, hogy Zurian korábban beszámolt neki Ľudovít Makó NAKA-s megfigyeléséről. Zurian határozottan elutasította a vádat. Akkor elmondta, a feladatkörébe beletartozik a kapcsolattartás más partnerszervezetek képviselőivel, beleértve a titkosszolgálatokat is, de mindig betartotta a törvényeket és igyekezett küzdeni a bűncselekmények elkövetői ellen.

Beňa arról számolt be, hogy Zurian a találkozójukon megerősítette, hogy egy gyilkosság miatt eljárás indult a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője, a rendőrséggel azóta már szintén együttműködő Makó ellen, és lehallgatják őt meg három másik személyt is. Beňa ezt a kérdést azért firtatta Zuriannál, mert Makó kérte meg erre.

(TASR/para)

Címkék: NAKA, Branislav Zurian