Már nem ragaszkodik hozzá az OĽANO-s képviselő, hogy a papok is egészségügyi dolgozónak számítsanak

2021. január 26. - 21:42 | Belföld

Anna Záborská (OĽANO), a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke visszavonta azt a törvényjavaslatát, hogy a lelkipásztorok is egészségügyi dolgozónak számítsanak, és a lelki gondozás az egészségügyi ellátás részét képezze. Erről Jana Bittó Cigániková (SaS), a bizottság elnöke tájékoztatott kedden.

Már nem ragaszkodik hozzá az OĽANO-s képviselő, hogy a papok is egészségügyi dolgozónak számítsanak

„Ezek a lelki szükségletek részét képezik minden ember alapvető (fizikai, pszichikai, szociális, lelki, másképpen mondva spirituális vagy egzisztenciális) szükségleteinek, nemcsak a hívőknek, vagy egy-egy konkrét valláshoz, egyházhoz, vallási csoporthoz tartozóknak” - áll a törvénytervezet indoklásában, mely leszögezi, hogy az egyházi és vallási lelki gondozásnak pótolhatatlan szerepe van az egészségügyi ellátásban.

Bittó Cigániková „teljesen feleslegesnek” nevezte a javaslatot. „Záborská kolléganő szerint a cél a lelki egészség megőrzése. Én inkább úgy gondolom, hogy sokak lelki egészségén valami más segítene” - mondta Cigániková.

A javaslatot Anton Szalay, az egészségügyi szakszervezetek elnöke is bírálta. Szerinte arról árulkodik, hogy az előterjesztőnek fogalma sincs a törvényalkotásról, és teljesen nevetségessé teszi azt.

„Az egészségügyi alkalmazottaknak egy életen át képezniük kell magukat és meg kell felelniük a szakmai elvárásoknak” - emlékeztetett az Egészségügyi és Szociális Szolgáltatások Szlovákia Szakszervezetének elnöke.

TASR