Már a németek vannak a legtöbben, akiket megfosztottak szlovák állampolgárságuktól

Megelőzték a cseheket a németek.

Már a németek vannak a legtöbben, akiket megfosztottak szlovák állampolgárságuktól
Fotó: TASR-archív

2010. július 17. és 2019. szeptember 26. között összesen 3066 személy veszítette el szlovák állampolgárságát abból kifolyólag, hogy felvette egy másik államét. Sokáig a csehek voltak a legtöbben, most már azonban épphogy megelőzik őket a németek.

Íme a lista, milyen állampolgárságokért hányan vesztették el a szlovákot:
 
Német - 706
Cseh - 701
Osztrák - 473
Brit - 354
Amerikai - 148
Magyar - 119
Svájci 89
Ausztrál - 71
Norvég - 68
Ír - 54
Holland - 53
Kanadai - 48
Belga - 43
Olasz - 31
Svéd - 27
Finn - 18
Francia - 15
Luxemburgi - 12
Dán - 10
Orosz - 5
Kínai, új-zélandi, lengyel - 3-3
Izlandi, ukrán, spanyol - 2-2
Izraeli, szerb, szlovén, horvát, szingapúri - 1-1

Az első Robert Fico-kormány idején (2010) elfogadott törvény miatt kell lemondaniuk szlovák állampolgároknak az állampolgárásgukról, ha felvesznek egy másikat. Ennek a jogszabálynak az elfogadásával reagáltak a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvényre, amely megkönnyíti a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz való jutását.

Azóta próbáltak enyhíteni a törvényi szigoron, azonban egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott az Alktománybíróság is, azonban nem mondták ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes-e. A belügyminiszter nem tervez változtatni a jogszabályon.

2015 februátjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaszerzését. A kérvény beadása után megvizsgálják, mik voltak az okai az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a  körülményeket is, ami miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

(TASR)