Már nincsenek karanténban a zsigrai romatelep lakói

2020. május 30. - 15:12 | Belföld

Az iglói (Spišská Nová Ves) járásbeli Zsigra (Žehra) községben megszüntették az új koronavírus-fertőzés miatti elrendelt karantént.

Már nincsenek karanténban a zsigrai romatelep lakói
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A karanténvároskát hamarosan felszámolják. Ez volt az utolsó terület Szlovákiában, amit bezártak a járvány miatt. A csütörtökön és pénteken tesztek mind negatívak voltak, nem volt új fertőzött. Összesen 53 személytől vettek mintát - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Renáta Hudáková, az iglói Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa.

Peter Pollák, a válságstáb állandó tagja közölte, hogy a katonai Karusel-akció során összesen 9000 romát teszteltek 290 helyen.

"A tesztelt személyek közül 143 pozitív teszteredmény született, közülük 72 származott Zsigráról. Nagyon örülök, hogy sikerült Zsigárn legyőzni a koronavírus-fertőzést. Mindenkinek nagyon köszönöm, aki részt vett az akcióban"

- mondta Pollák, aki azt is elárulta, hogy április 15-én találták a legtöbb fertőzöttet Zsigrán, 33 személynek lett pozitív a tesztje.

A Karusel-akció április 3-án idnult Jarovnicében és árpilis 5-én pedig Zsigrán. Az volt a katonák feladata, hogy leteszteljék az ott élő romákat.

TASR