Már novemberben köztünk volt a koronavírus brit mutációja, decemberre brutálisan elterjedhetett

2021. január 20. - 11:06 | Belföld

A koronavírus 50-70%-kal gyorsabban terjedő brit mutációja már november közepén Szlovákiában volt, erről tájékoztatott szerdán a Szlovák Közegészségügyi Hivatal. Elárulták azt is, hogy ez a mutáció alkotta a decemberi trencséni tömeges tesztelésen vizsgált pozitív minták 57%-át.

Már novemberben köztünk volt a koronavírus brit mutációja, decemberre brutálisan elterjedhetett
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A brit mutációt azután tudták azonosítani hatékonyan, hogy egy új diagnosztikai metódust kezdtek alkalmazni, aminek kifejlesztésén a központon kívül a Trencséni és a Nyitrai Regionális Közegészségügyi Hivatalok is dolgoztak.

"Az optimalizáció és validáció után nemcsak a koronavírus jelenlétét lehet megállítani vagy kizárni egy-egy PCR-reakció kapcsán, de elkülöníteni a koronavírus hétköznapi variánsát a brit mutációtól. Ezzel rövidül diagnózishoz szükséges idő, aminek köszönhetően időben megfelelő intézkedéseket lehet hozni" - közölte Daša Račková szóvivő.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal január közepétől vizsgálta a december 19-én és 20-án lezajlott trencséni tömeges tesztelés során vett mintákat. A szóvivő megerősítette, hogy a pozitív minták 57%-ában találták meg a brit mutációt.

(TASR)