Már ötössel kezdődik a rimaszombati polgármester fizetése, és bizony négyjegyű...

2023. november 22. - 13:36 | Régió

5442 eurót fog keresni Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere. A városi képviselők kedden megszavazták a polgármesteri alapfizetés 30%-os emelését.

Már ötössel kezdődik a rimaszombati polgármester fizetése, és bizony négyjegyű...
Fotó: TASR

Šimko 2020 tavaszától idén októberig parlamenti képviselő is volt, így az elmúlt években polgármesterként a törvénynek megfelelően minimálbért kapott.

„Amíg Jozef Šimko parlamenti képviselő volt, a fizetésén 235 598 eurót takarított meg a város. Emellett sofőrje sem volt, akinek a fizetése ez alatt az idő alatt 65 156 euró lett volna” – ismertette a képviselő-testületi ülésen Szántó István, a városi hivatal vezetője.

Šimko polgármesteri alapfizetése a város lakosságának száma alapján októbertől 4186 euró. A képviselők az alapfizetés emeléséről tanácskoztak a keddi ülésen.

Cziprusz Zoltán képviselő emlékeztetett, hogy mielőtt Šimko parlamenti képviselő lett, 40%-kal volt megemelve a polgármesteri alapfizetése, tekintettel a jelenlegi gazdasági helyzetre 30%-os emelést javasolt. Roman Vaľo képviselő azt indítványozza, hogy a testület ne szavazza meg a béremelést, és csak alapfizetést kapjon a város vezetője. „A 30%-os emelés évente mintegy 15 ezer eurót jelent” – mondta Valo.

Végül 14 képviselő szavazta meg a 30%-os béremelést a polgármester számára, hárman tartózkodtak. Šimko 2010 óta polgármester, a fizetése most 5442 euró lesz.


(TASR)