Már pályázhatnak a COVID-ösztöndíjra a szlovákiai magyar művészek is, 251 ezer eurót oszthat szét köztük a Kisebbségi Kulturális Alap

2020. október 15. - 17:47 | Belföld

A Szlovák Kulturális Minisztérium által bejelentett, 10,7 millió eurós rendkívüli segélycsomag egy részéből kisebbségi művészeket támogathat a pénzt szétosztó Kisebbségi Kulturális Alap. A csütörtökön közzétett rendkívüli pályázati felhívás szerint 2020 végéig 475 000 eurót osztanak szét a szlovákiai kisebbségi kulturális élet szereplői között. Ebből 251 ezer euró jut magyar művészeknek. 

Már pályázhatnak a COVID-ösztöndíjra a szlovákiai magyar művészek is, 251 ezer eurót oszthat szét köztük a Kisebbségi Kulturális Alap
Fotó: Paraméter

A Kisebbségi Kulturális Alap nyilvánosságra hozta azt a rendkívüli felhívását, amely a Covid-helyzet által sújtott professzionális művészeknek és művészeti dolgozóknak hivatott segíteni. Főleg azok az egyéni vállalkozóként vagy részmunkaidős alkalmazottként dolgozók pályázhatnak ösztöndíjra, akik a járvány miatt jelentős bevételektől estek el. Az alap 500 000 euró külön juttatást kapott a kulturális minisztériumtól az ösztöndíjakra, a szlovákiai magyar művészeknek ebből 251 750 euró jut. A pályázat határideje november 2.

A kiírás mind a 13 nemzeti kisebbségre és mind az öt művészeti szakterületre - színház, zene, tánc, képzőművészet, film - vonatkozik, vagyis színházi, tánc-, zenei előadások, illetve képzőművészeti vagy audiovizuális alkotások megvalósítására lehet pályázni.

A pályázatok benyújtásának határideje 2020. november 2. A kérvényezőnek projektet kell benyújtania, ez alapján kérhetnek 1-5 hónapos ösztöndíjat. Az ösztöndíj összege havi 1092 euró, aki tehát a maximális, 5 hónapos időszakra pályázik, 5460 eurót kaphat.

A támogatást mind a 13 Szlovákiában élő kisebbség (bolgár, cseh, horvát, magyar, morva, német, lengyel, orosz, roma, ruszin, szerb, ukrán, zsidó) tagjai igényelhetik. A kulturális alap olyan audiovizuális művek létrejöttét is támogatja, amelyek erősítik az interkulturális dialógust és a kölcsönös megértést, valamint elősegítik a kisebbségi nyelvek és kultúrák iránti toleranciát.

A rendkívüli felhívás a Kisebbségi Kulturális Alap honlapján, a www.kultminor.sk weboldalon olvasható. Az alap figyelmezteti a pályázókat, hogy a Covid-helyzet miatt zárva van az iktatója, ezért csakis postai úton lehet eljuttatni a pályázatokat a KKA címére.

-para-