Már a parlament előtt a javaslat, ami Kočner haverjának a nevét viseli

2019. november 8. - 11:08 | Belföld

A PS/Spolu benyújtotta a törvényhozás elé az úgynevezett lex Haščákot, amit a Penta cégbirodalom egyik vezetőjéről, a Gorilla-ügyből is ismert, - ráadásul Marian Kočnerral haverkodó - Jaroslav Haščáról neveztek el.

Már a parlament előtt a javaslat, ami Kočner haverjának a nevét viseli
A Penta pozsonyi főhadiszállása (wikipédia)

Olyan törvényjavalatokról van szó, amik megakadályoznák az oligarchák, a nagy hatalmú üzletemberek - köztük a Penta vezetői - számára, hogy az érdekeltségeik túlnyújtózkodjanak a sajtóban és az egészségügyben. A képviselők a legközelebbi ülésszakon foglalkoznak majd a tervezettel, amelynek a kidolgozásában részt vett a Hídtól korábban megváló egykori igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská is.

Ha a parlament elfogadja a jogszabályt, a Pentának két esztendeje maradna arra, hogy rendet tegyen a portfóliójában: a cég vagy egészségügyi biztosítót birtokolhatna vagy gyógyszertárakat, esetleg rendelőintézeteket. Ha a nevezett vállalkozási fajták közül nem szabadulna meg valamelyiktől, naponta 10 ezer euró büntetést fizethetne.

Egy másik, kapcsolódó tervezet a sajtó szabadságát fenyegető összeférhetetlenséget szabályozná: mindegyik, 1 millió eurónál nagyobb forgalmú médiumnak regisztrálnia kellene magát egy a postafiókcégek ellen létrehozott nyilvántartásba. Létezik már egy ilyen, a 2017-től működő közszféra regisztrált partnereinek jegyzéke, ahol be kell jelenteni a tulajdonosokat.

A Penta - amelyiknek érdekeltsége van a Dôvera és az Apollo biztosítókban, és egy csomó médiában (Plus 1 deň, Plus 7 dní, Sme, illetve a Petit Press magyar divíziója) - öt országban van jelen és a cégei által több tízezer embert alkalmaz.

A Gorilla-ügy főszereplője, Jaroslav Haščák, aki politikusokkal - köztük Robert Ficóval - folytatott beszélgetéseket a 2005-ös és 2006-os állami üzletek jutalékairól. A beszélgetések hanganyagával próbálta őt megzsarolni még Dobroslav Trnka, exfőügyész is.

(DenníkN/para)