Már rajtunk röhög a világ, mert egymás után kapcsolják le a rendőröket és a titkosszolgákat

2021. június 4. - 08:46 | Belföld

Csütörtökön a a NAKA letartóztatta a belügyminisztériumi felügyelőség vezetőjét, aki részt vett a politikai és rendőrségi vezetők titkos találkozóján, amelyet a Szlovák Titkosszolgálat székházában tartottak. Belharc dúl a rendvédelmi szervek között?

Már rajtunk röhög a világ, mert egymás után kapcsolják le a rendőröket és a titkosszolgákat
Illusztrációs felvétel (TASR)

Adrián Szabót korrupcióval vádolják, illetve azzal, hogy ajándékot fogadott el Bernard Slobodníktól, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi részlegének korábbi vezetőjétől, aki a rendőrségen belül kialakult állítólagos bűnszervezet egyik tagja volt, de már együttműködik a hatóságokkal.

A fura ebben az egész történetben, hogy a NAKA annak a minisztériumi Felügyeleti Szolgálati Hivatalának a vezetőjét kapcsolta le, amelyik éppen a bűnüldözési ügynökség eltávolított vezetője, Branislav Zurian ügyében nyomoz. Zurian a múlt héten jelentkezett a rendőrségen, hogy tisztázza magát azon vádak alól, melyek arról szólnak, hogy információkat szivárogtatott ki a titkosszolgálat egyik munkatársának.

Eduard Heger kormányfő elutasítja az összeesküvés-elméleteket, szerinte a bűnüldöző szervek szabad kezet kaptak, és hagyni kell dolgozni őket.

Szabót még 2019 áprilisában nevezték ki posztjára a Peter Pellegrini kormány belügyminisztere, Denisa Saková javaslatára, akinek nem tetszik ez az egész. "A felügyelőség vizsgálta a titkosszolgálati találkozó körülményeit, és röviddel az ellentmondásos összejövetel után csapott le a NAKA. Véletlen ez vagy valakinek kényelmetlenné vált a vizsgálat?" - teszi fel a kérdést Saková, aki jelenleg a Pellegrini vezette párt, a Hlas politikusa és parlamenti képviselőként dolgozik.

Juraj Zábojník biztonsági elemző szerint már rajtunk röhögnek a környező országok. Mert az már nem vicces, hogy a rendőrség, az adóhivatal, a titkosszolgálat annyi magas rangú vezetőjét tartóztatták már le az utóbbi időkben. És most annak a szervnek a képviselőjét gyanúsították meg, akinek a feladata az volt, hogy kiderítse, a kollégákat jogosan vádolták-e meg, valamint hogy mi a gond Zuriannal és a titkosszolgálatokkal, akik egymást vádolják törvénysértéssel. Zábojník úgy véli, nem megfelelő a káderek kiválasztási rendszere. Szabót a parlamenti illetékes bizottság választotta ki, de a képviselőknek szerinte gőzük nincs arról, hogyan működnek a rendvédelmi szervek. Emiatt egy szakértőkből álló különbizottságot kellene létrehozni, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznának. Emiatt törvénymódosításra és a büntetési tételek növelésére van szükség.

(Cas)