Már semmi sem indokolja a COVID miatti rendkívüli helyzetet - véli az SaS, az eltörlésére szólította fel a kormányt

2023. május 17. - 13:24 | Belföld

A COVID-19 miatti rendkívüli helyzet eltörlésére szólította fel a kormányt az SaS, a párt szerint ezt a döntést már a szerdai kormányülésen el lehet fogadni. Az SaS szerint a mostani helyzetben már semmi értelme a rendkívüli helyzet fenntartásának – tájékoztatta a TASR-t Ivana Nittmannová, a párt kommunikációs osztályának munkatársa.

Már semmi sem indokolja a COVID miatti rendkívüli helyzetet - véli az SaS, az eltörlésére szólította fel a kormányt
Fotó: TASR

„A rendkívüli helyzetnek akkor volt értelme, amikor a vírus kiszámíthatatlanul viselkedett, és új meg új variánsai bukkantak fel. Már az Egészségügyi Világszervezet is törölte a rendkívüli helyzetet, és nálunk sem indokolja semmi. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy foglalkozzon a kérdéssel, mivel már szükségtelenek a veszélyhelyzettel kapcsolatos plusz jogkörök” – jelentette ki Jana Bittó Cigániková, a párt parlamenti képviselője.

Tomáš Szalay, az SaS egészségügyi miniszterjelöltje, Pozsony (Bratislava) megye tiszti főorvosa emlékeztetett, hogy már a maszkviselésre vonatkozó rendeletet is törölte a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ). „A világban már nem érvényes a veszélyhelyzet, és néhány napja az egészségügyi intézményekben és a gyógyszertárakban sem kell maszkot viselni, vagyis nem kell továbbra is fenntartani a rendkívüli helyzetet” – jelentett ki Szalay.


(TASR)