Már a szakmai szervezet sem támogatja a kórházak átalakítását

2019. augusztus 20. - 11:42 | Belföld

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) felszólította Andrea Kalavská egészségügy-minisztert, hogy a tervezett kórházreformot se alkotmánytörvény, se általános jogszabály formájában ne terjessze a parlament elé. Ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Marian Kollár, az SLK elnöke.

Már a szakmai szervezet sem támogatja a kórházak átalakítását
Fotó: tasr

Kollár úgy véli, hogy a reform szakmai szempontból nincs kellőképpen előkészítve ahhoz, hogy akár alkotmánytörvény, akár általános jogszabály formájában előterjesszék azt. Az alkotmánytörvény lehetőségét teljes képtelenségnek nevezte, és azt is kétségbe vonta, hogy a törvényjavaslathoz fűzött megjegyzéseket egyáltalán figyelembe vette-e az egészségügyi tárca.

Az SLK felszólította Kalavskát, Peter Pellegrini kormányfőt és az egyes politikai pártok képviselőit, hogy fejezzék be a kórházak csoportosítása körüli „politikai huzavonát”, és fordítsanak nagyobb figyelmet a páciensekre.

Az egészségügyi miniszter esetleges lemondásával kapcsolatban az SLK elnöke kijelentette: pár hónappal a választások előtt nem tartaná helyesnek ezt a lépést.

Kalavská hétfőn megerősítette, hogy a kórházak csoportosításáról szóló reformot mégsem alkotmánytörvény-javaslat formájában fogják a parlament elé terjeszteni, ahogy azt korábban Robert Fico, a Smer-SD elnöke kérte. A Smer-SD ugyanakkor jelezte, hogy az általános jogszabályt nem fogja támogatni.

A reform lényege, hogy a kórházakat három kategóriába készülnek csoportosítani, és a csoportosítás keretében azt is meg akarják határozni, hogy az egyes kórházak milyen típusú egészségügyi szolgáltatásokat nyújthatnak. A tervezetet Kalavská a kormány augusztus 21-i ülésén fogja bemutatni. Amennyiben a parlament elfogadja a vonatkozó jogszabályt, az 2024. január 1-jével léphet hatályba. Addig kellene átalakítani a jelenlegi kórházakat új típusúakra.

TASR