Már százmillióan élveznek teljes védettséget az USA-ban

2021. május 1. - 09:57 | Külföld

Már százmillióan élveznek teljes védettséget a koronavírus ellen az Egyesült Államokban - jelentették be a helyi egészségügyi hatóságok pénteken.

Már százmillióan élveznek teljes védettséget az USA-ban
Fotó: AP/TASR

"Ez azt jelenti, hogy százmillió amerikai fellélegezhet és megnyugodhat" - jegyezte meg sajtótájékoztatóján Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19-munkacsoportjának vezetője.

Ez a szám a felnőtt amerikai népesség 40 százaléka, és a március végi adatok kétszerese - tette hozzá.

Akkor tekintenek valakit teljesen védettnek, ha megkapta a védettséghez szükséges oltóanyagmennyiséget, és két hét eltelt az utolsó vakcina beadása óta.

Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépését követően felgyorsította az oltási kampányt, és a múlt héten elérte kitűzött célját, mert több mint 200 millió adag vakcinát adtak be az Egyesült Államokban a mandátuma kezdete óta eltelt 100 napban.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az oltás lendülete megtorpant az április elejét jellemző tetőzés után. Lassan mindenki, aki be akarta oltatni magát, megkapta már a Pfizer/BioNtech, a Moderna vagy a Johnson & Johnson vakcináját, és azokra került a sor, akik tétováznak vagy nehezebben hozzáférhető, vidéki területeken élnek.

(MTI)