Már szinte teljesen megválhatunk a maszkoktól – mutatjuk, hol kell még mindig feltennünk

2022. április 21. - 10:42 | Belföld

Mától (április 21.) már nem kötelező a felső légutak eltakarása a szabadban és a legtöbb beltéren sem Szlovákiában. Vannak azonban kivételek, ahol továbbra is viselnünk kell a reszpirátort.

Már szinte teljesen megválhatunk a maszkoktól – mutatjuk, hol kell még mindig feltennünk
Fotó: TASR - illusztráció

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés után ismertette a járványügyi intézkedések enyhítésének újabb fázisát. Ennek alapján már csak a szociális és egészségügyi intézményekben kötelező a reszpirátor viselése. Szociális intézményekben csak a látogatóknak és a személyzetnek kell felhelyeznie a maszkot, amikor beteggel érintkeznek. Ugyanez érvényes a kórházakban és más egészségügyi intézményekben. A szociális otthonok klienseinek nem kell viselniük a maszkot és a 6 év alatti gyerekek is kivételt képeznek.

Ha viszont orvoshoz megyünk, nemcsak a rendelőben, hanem a váróteremben is viselnünk kell a reszpirátort. Ugyancsak fel kell tennünk a maszkot a gyógyszertárakban is.

A tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a mozikban és a színházakban, valamint a bel- és kültéri rendezvényeken viszont már nem kötelező.

Ján Mikas országos tiszti főorvos ennek ellenére azt javasolja bizonyos veszélyeztetett csoportoknak, hogy továbbra is védjék magukat a maszkkal. Ilyenek például a 70 év felettiek, valamint a más megbetegedéssel küzdő személyek. Azoknak pedig továbbra is viselniük kell a reszpirátort, akik légúti megbetegedés tüneteit tapasztalják.

A szakértők kiemelik, a maszk továbbra is hatékony módja a fertőzés megelőzésének, ezért teljesen rendben van, ha valaki mégis úgy dönt, felteszi azt.

Mától nem kötelező a karantén sem, ha valaki pozitívan tesztelt személlyel volt kapcsolatban. A tiszti főorvos ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kezelőorvos ebben az esetben is dönthet másképp és karantént rendelhet el. „Például, ha ez a kontaktus veszélyeztethet egy immunhiányos személyt, illetve hasonló esetben” – mondta.

Nem változik viszont az eljárás menete abban az esetben, ha pozitív lett a koronavírustesztünk: továbbra is öt nap kötelező karantén következik, majd ennek letelte után is legalább öt napig reszpirátort kell viselnünk.


(parameter)