Már a szlovák határhoz közelít a sertéspestis!

2017. július 20. - 14:44 | Belföld

A szomszédos országokban már felbukkant az afrikai sertéspestis, legutóbb 70 kilométerre a szlovák–ukrán határszakasztól találtak fertőzött állatokat.

Az afrikai sertéspestis először 2007-ben ütötte fel a fejét Grúziában, majd fokozatosan terjedt Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna és Lengyelország felé.


A járvány megjelenése Európában július 17-ig

A fertőzést legutóbb Csehországban, Zlín mellett, valamint Kárpátalján regisztrálták. A Szlovák Vadászkamara közleményében az áll, 70 kilométerre a szlovák–ukrán határszakasztól is megjelent a vírus, ezért nem zárható ki, hogy az eléri Szlovákiát is.


A járvány megjelenése Csehországban 2017 júniusában

A fertőzés nemcsak a vaddisznókra, de a tenyésztett sertésekre is komoly veszélyt jelent. A vírus képes akár a vaddisznóállomány 95 százalékát is elpusztítani – áll a kamara közleményében.

A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, mivel nem gyógyítható.

A Szlovák Vadászkamara felszólítja az illetékes szerveket, vadászokat és tenyésztőket, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat, melyek megakadályozzák a vírus terjedését:

1. Szükséges csökkenteni a vaddisznóállomány nagyságát.

2. Javasolt csökkenteni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak a vaddisznók elvándorlásához (az állatok megzavarása, élelemszerzés miatti elvándorlás).

3. A vaddisznókat nem egyszeri nagyobb, hanem több kisebb adagban javasolt etetni, hogy az adott területen maradjanak.

4. A vaddisznókra vadászást nem ajánlott a téli időszakra halasztani.

5. Betartani a szigorú higiéniai előírásokat, illetve a levadászott állatot ajánlott gyűjtőhelyre vinni.

A Kelet-Csehországban regisztrált esetek miatt különösen veszélyeztetett területeknek számítanak a térképen feltüntetett északnyugat-szlovákiai járások:

A Szlovák Vadászkamara ellenőrzés alatt tartja a szituációt, állandó kapcsolatban áll az Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőséggel, a mezőgazdasági minisztériummal, a tagokat pedig azonnal tájékoztatják az aktuális helyzetről.


(para)