Már Szlovákiában is kezdik alkalmazni az üzemanyagok újfajta megjelölését

Egy EU-s rendelkezés értelmében legkésőbb jövő év októberéig az Európai Unió tagállamaiban működő töltőállomásokon egységesen kell feltüntetni az üzemanyagok típusát.

Már Szlovákiában is megjelent bizonyos üzemanyagtöltő állomásokon a benzin és a gázolaj újfajta megjelölése. A haza kutaknak a többi EU-tagállamhoz hasonlóan egy évük van rá, hogy teljesítsék az új rendeletet. A változtatás célja, hogy az emberek könnyebben tájékozódjanak a benzinkutakon.

Maroš Stano, a gazdasági minisztérium szóvivője közölte, a hazai kutakon egyelőre megmarad az üzemanyagok eredeti címkézése, ehhez kiegészítésként illesztik fokozatosan az új jelölést, ezáltal pedig az Európai Unión belül minden benzinkúton egyforma jelekkel találkozunk majd.

A benzin jele E5 és E10, a gázolajé B7, autógáz jele pedig mindenhol LPG lesz.

A benzint ezentúl kör alakú szimbólummal jelölik meg. Az E5-ös és E10-es 95-ös benzinminőséget takar (előbbiben maximum öt térfogat-százaléknyi bioetanol lehet, utóbbiban legfeljebb tíz), az E85-ös üzemanyag 85 százaléka bioetanol, melyben 15 százaléknyi hagyományos benzint kevernek.

A gázolajat egy négyzet alakú logóban jelölik meg, ezek közül a B7 jelenti a gépkocsikban használatos, végső fogyasztóknak szánt gázolajat (a többi a biodízel-keverékeket jelöli).

Aki pedig gázt fogyasztó gépkocsival rendelkezik, az az elábbi jól ismert szimbólumokkal találkozik majd a töltőállomásokon.

A Slovnaft már megkezdte töltőállomásain az új megjelölés kihelyezését, a többi benzinkúton azonban egyelőre csak ritkán találkozhatunk az egységes jelekkel.

Nové značenie na čerpacích staniciach Slovnaft
Forrás: Slovnaft

Az Európai Unió tagállamaiban működő benzinkutaknak 2018. október 12-ig kötelező az újfajta jelölést alkalmazni.


(tvnoviny.sk/para)