Már a szlovákiai börtönökben is virágzik a korrupció

Íme néhány eset, melyek során az igazságszolgáltatás emberei váltak bűnözőkké.

A besztercebányai Speciális Büntetőbíróság nemrég jóváhagyta az ügyész vádalkura tett kérelmét két nyitrai rendőr ügyében. A rendőrök két mobiltelefont kértek egy külföldi állampolgártól, cserébe pedig nem jelentették őt az idegenrendészetnek.

Később a két rendőr 10-15 ezer eurót követelt azért a férfitől, hogy elintézzék neki a szlovák állampolgárságot. Az egyik rendőrt már korábban elítélték, míg a másik megúszta öt évre felfüggesztett hároméves szabadságvesztéssel. Emellett 5 ezer euróra bírságolták, valamint nyolc évig nem végezhet rendőri munkát.

Ružomberokban két börtönőrt is korrupcióval vádolnak. A vád szerint ugyanis a két őr tablettákat, dohányárut, különböző élelmiszereket és pendrive-ot juttattak be a börtönbe egy elítéltnek, valamint megengedték neki, hogy telefonáljon. A két őrt azzal gyanúsítják, hogy legalább 600 eurót fogadott el cserébe az elítélt édesanyjától és nővérétől.

A korrupció jelenléte leggyakrabban az EU-s alapok, különböző juttatások, közbeszerzések és állami támogatások körül merül fel.

Cas.sk/para