Már tárgyal a Híd és az MKP, Sólymos együttműködést akar

2019. július 11. - 10:45 | Belföld

Csütörtökön délelőtt találkoznak a Híd és a Magyar Közösség Pártja (MKP) képviselői, hogy megvitassák egymás 2020-as parlamenti választásokon történő együttműködés lehetőségeit. A Híd alelnöke, Sólymos László az összefogást szorgalmazza.

Már tárgyal a Híd és az MKP, Sólymos együttműködést akar
Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Híd alelnöke (Fotó: Paraméter-illusztráció)

A környezetvédelmi miniszter elképzelhetetlennek tartja, hogy a kisebbségi pártok valóban lemondjanak kulcsszerepükről, mégpedig a kisebbségek képviseletéről.

„Minden civilizált országban az egyes kisebbségek és régiók képviselői a politikai színtéren a lehető legerősebb képviseletre törekesznek. A legrosszabb, ami a kisebbségekkel megtörténhet, hogy gyengül a szavazatuk és ezáltal a magyarok, ruszinok, romák és a többi kisebbség az érdeklődés perifériájára szorul. Ezért meg vagyok győződve arról, hogy elengedhetetlen a koalíciós együttműködés“

– jelentette ki Sólymos László.

A miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter szerint jelenleg a társadalomban érzékelhető az igény az azonos célt követő pártok közötti együttműködés iránt, és még ennél is nagyobb szükség van azon pártok együttműködésére, melyek génjeibe bele van kódolva a nemzetiségileg vegyes régiók képviselete.

„Meg kell próbálnunk egy őszinte ajánlatot tenni az MKP-nak a koalíciós együttműködésre, amely a Szlovákiában élő kisebbségek érdekeit védő pártok összefogásának, és egyben egy erős parlamenti képviseletnek is az alapja lehetne. A koalíciós együttműködésnek azonban az őszinteség mellett a kölcsönös bizalomra, az egyértelmű szabályokra és a tisztességes kommunikációra kell épülnie, és célkitűzéseinek érthetőnek kell lenniük a kisebbségek számára“

– tette hozzá Sólymos.

A kisebbségeket képviselő két legerősebb párt, a HÍD és az MKP a közelmúltban jelezte, készek tárgyalóasztalhoz ülni, hogy az esetleges választási együttműködésről egyeztessenek. Sólymos László ezeket a tárgyalásokat több mint fontosnak tartja és szerinte egy dolgra mindenképpen rámutatnak. Hogy a kisebbségek jelenlegi képviselői képesek-e áthidalni kölcsönös nézeteltéréseiket és figyelmüket azokra irányítani, akiknek jogait már évek óta képviselik.

(para)