Már tesztelik a koronavírus második hulláma és a távoktatás "sújtotta" diákok tudását

2021. május 31. - 15:25 | Belföld

Hétfőn kezdődik a kilencedikesek tudásszintjének felmérése matematikából és az oktatási nyelvből.

Már tesztelik a koronavírus második hulláma és a távoktatás "sújtotta" diákok tudását
Illusztrációs felvétel (TASR)

Idén nem lesz országos tesztelés, helyette egy reprezentatív mintán végzik el a felmérést, amelybe mintegy 500 alapiskola és nyolcosztályos gimnázium 13 000 tanulója kapcsolódik be.

Az ún. monitor célja az idei tanévben az, hogy teszteljék a kiválasztott diákok tudását a pandémia második hulláma és a távoktatás után. A felmérésbe az ország minden szegletéből bekapcsolódik egy-egy iskola. A reprezentatív mintában képviseltetni fogják magukat a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók, a nagyobb és kisebb iskolák, valamint a szlovák és a magyar tanítási nyelvű iskolák is. Ez utóbbiak diákjai minden anyagot magyar nyelven kapnak meg.

A tesztelésre a kiválasztott iskolákban május 31. és június 11. között kerül sor. Az egyes tanintézmények szabadon választhatnak időpontot ebben a kéthetes időintervallumban. "A diákok kitöltenek majd egy kérdőívet is, melynek célja annak kiderítése, hogy mit gondolnak az idei távoktatásról, és mik az ezzel kapcsolatos tapasztalataik. A tanulók válaszait fontos információkként fogjuk kezelni, melyek lehetővé teszik számunkra az elmúlt hónapokban zajló távoktatás kiértékelését" - közölte Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

TASR