Már tízre nőtt a halottak száma, annyira brutálisan esett az eső Olaszországban

2022. szeptember 16. - 13:28 | Külföld

A hatóságok legújabb pénteki bejelentése szerint tíz ember vesztette életét csütörtök este Olaszország Marche régiójában a heves esőzések miatt kialakult áradások következtében. További négy embert, köztük két gyereket, eltűntként tartanak nyilván.

Már tízre nőtt a halottak száma, annyira brutálisan esett az eső Olaszországban
Fotó: TASR/AP

Korábban a halálos áldozatok számát nyolcra tették, de a RAI televízió a helyi hatóságok közlésére hivatkozva már tíz halottról adott hírt. Mintegy ötven embert kellett különböző sérülésekkel kórházba szállítani.

Mindössze 2-3 óra leforgása alatt 400 milliméter eső esett az Adriai-tenger partján fekvő térségben, a víz Ancona város és a környező települések utcáit teljesen ellepte. Ludovico Caverni, Serra Sant'Abbondio polgármestere a rádiónak adott nyilatkozatában földrengéshez hasonlította a jelenséget, Barbara település polgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy szökőár csapott le rájuk.

A közösségi médiában megosztott felvételeken a mentőcsapatok csónakokkal próbálják kimenekíteni az embereket Senigallia városában. Stefano Aguzzi, Marche régió katasztrófavédelmi vezetője elmondta, az előrejelzések nem mutattak ilyen erősségű felhőszakadást. "Egy átlagos figyelmeztetést kaptunk az eső kapcsán, erre senki nem számított" - hangsúlyozta a sajtónak adott nyilatkozatában.

Az éjszaka folyamán 300 tűzoltó és civil segítette a bajba jutott embereket biztonságos helyre jutni. A tűzoltók több tucat embert mentettek meg háztetőkről, autókból vagy fák tetejéről. A hatóságok helikoptereket is bevetettek a menekítés elősegítésének érdekében. Több városban folyamatos áramkimaradások vannak, szünetel az ivóvízszolgáltatás, és a vezetékes- és mobiltelefonok hálózati elérése is akadozik.

Senigallia város polgármestere elmondta, a helyi iskolák, óvodák és sportlétesítmények szombatig zárva lesznek. Massimiliano Fazzini klímaszakértő a helyi televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, az elmúlt 100 év legnagyobb esőzését szenvedte el a terület.

MTI