Már több mint 150 ezren igényelték az új személyit – mutatjuk, kinek érdemes minél előbb lecserélnie igazolványát

2023. január 31. - 12:48 | Belföld

2022 decembere óta több mint 155 ezren igényelték Szlovákiában az új biometrikus személyi igazolványt – számolt be róla Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter, aki szerint érvényességük leteltéig használni lehet a korábban kiadott, régebbi típusú igazolványokat.

Már több mint 150 ezren igényelték az új személyit – mutatjuk, kinek érdemes minél előbb lecserélnie igazolványát
Fotó: Belügyminisztérium

Az új igazolványok két ujjlenyomat és az arckép formájában kódolt biometrikus adatokat tartalmaznak. Tomáš Oparty, a belügyminisztérium államtitkára nyomatékosította, hogy a tárca nem raktározza el az emberekről készült biometrikus információkat, sem az ujjlenyomatokat, sem az arcképet. Abban a pillanatban, hogy kiadják az igazolványt, az adatok törlődnek a minisztérium információs rendszeréből.

A biometrikus személyi igazolványok több biztonsági elemet is tartalmaznak. Egyesek csak UV-fény alatt láthatók, mint például a Szlovák Köztársaság címere.

Az embereknek nem kell feltétlenül lecserélniük személyi igazolványukat újra, ha még nem telik le az érvényességük. Azoknak viszont igen, akik aktívan használják az elektronikus aláírást, és igazolványukat 2021. június 20. előtt adták ki. Az igazolványok chipjén tárolt e-aláírási tanúsítványok ugyanis 2022. december 31-én lejártak.


TASR/para