Már több mint 200 törletet vettek le Dunaszerdahelyen, a kórházban hetente 5 ezer maszk fogy

2020. április 17. - 14:54 | Régió

Aktuális témákról kérdeztük a dunaszerdahelyi kórház igazgatónőjét, Bock Sylviát, köztük a védőfelszerelések fogyasztásáról, a Covid-19-tesztelésről, véradásról. 

Már több mint 200 törletet vettek le Dunaszerdahelyen, a kórházban hetente 5 ezer maszk fogy
Bock Sylvia (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A napokban védőfelszerelést kapott Magyarországtól a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház. Korábban már beszámoltunk arról, hogy miből mennyit, megosztaná velünk viszont azt, hogy ezekből a védőfelszerelésekből mennyi fogy el egy bizonyos időtartam alatt?

Kórházunk azon 11 intézmény egyike volt, amely ilyen védőfelszereléseket kapott, rajtunk kívül például még a galántai, komáromi vagy a rimaszombati is, egészen a tőketerebesiig a magyarok lakta vidékeken működő kórházak. Ami a fogyasztást illeti, egyszerű műtős maszkból 5 ezer fogy hetente, légzésvédő maszkból (reszpirátor) 500, védőruhából 200, kesztyűből pedig mintegy 12 ezer. Ez a pillanatnyi helyzet, amikor még nem ápolunk koronavírussal fertőzött betegeket az erre a célra átalakított osztályunkon, csak olyan pácienseket, akik más diagnózissal érkeznek hozzánk. Őket viszont szintén leteszteljük.

Ha jól értem, akkor pozitív teszt esetén továbbküldik őket?

Igen. Míg nem jön meg a teszteredményük, addig karanténban vannak. Ha pozitív a tesztjük, akkor átszállítjuk őket a nagyszombati infektológiára, ha pedig negatív, akkor mehetnek arra az osztályra, ahol megkaphatják a diagnózisuk szerinti kezelést.

Kapcsolódó korábbi interjúnk:
A dunaszerdahelyi kórházban egyelőre van elég védőfelszerelés, de a koronavírusos betegeket tovább fogják küldeni

Pillanatnyilag mennyi a dunaszerdahelyi kórház kapacitása koronavírusos betegek kezelésére?

Egyelőre egy osztályt alakítottunk át, ez húsz férőhelyet jelent, de adott esetben tudnánk még kétszer húsz ágyat biztosítani. Fokozatosan át tudnánk alakítani még azokat az osztályokat, amelyek most sem fogadnak tervezett műtétre pácienseket, így 60-ig el tudnánk menni.

Április elejétől zajlik a Covid-19 betegséggel kapcsolatos törletvétel a kórház előtti mobilkonténernél. Húsvét előtt közölték, hogy 143 tesztnél járnak, és még senki sem volt pozitív. Mennyi embert tudnak letesztelni itt naponta?

Tudni kell, hogy a tesztek kivizsgálását az Alpha Medical cég végzi, az általuk létrehozott lab.online portálon jelentkezhetnek azok, akik szeretnék magukat leteszteltetni.

Mostantól viszont már a körzeti orvosok is kezdeményezhetnek tesztelést a pácienseiknek, amit pedig a biztosító térít. Ők kapnak egy ún. Covid-passt, ami tartalmaz egy vonalkódot, ezzel kell jelentkezni a tesztállomásnál.

Naponta összesen 50 személyt tudunk letesztelni, illetve ez az a kapacitás, amit az Alpha Medical ebben a járásban biztosítani tud.

És ezt a kapacitást sikerül kihasználni? Van annyi jelentkező, illetve orvos vagy a közegészségügyi hivatal által indikált páciens?

Az első héten még sokan voltak az önköltségesek, de a 60 euró azért eléggé magas ár. A számuk mostanra lejjebb ment, naponta kb. 20-30-an jelentkeznek. Miután viszont már a körzeti orvosok is küldhetnek pácienseket, elérhetjük ezt a számot.

Azt megtudhatnánk, mennyi tesztet vizsgáltak ki?

Április 13-i adatot tudok mondani, annak a napnak a végéig 203 tesztet végeztek, ebből 165 negatív lett, kettő pedig pozitív, a többiek eredménye még nincs meg.

Ezek szerint már a mobilállomásnál vizsgáltak között is beigazolódott koronavírusos fertőzés...

A Dunaszerdahelyi járásból három olyan fertőzött van, akit nálunk vizsgáltak...

Ez a harmadik, gondolom, az a műtött személy, akiről később kiderült, hogy fertőzött, és a sebészet munkatársai egy részének is karanténba kellett vonulnia...

Igen, leteszteltük ezután az összes alkalmazottat, aki érintkezhetett vele, mindegyikük negatív lett. Április elején pedig már lejárt a kéthetes karanténjuk is. Az alkalmazottainkat egyébként is folyamatosan, mintegy hatnapos intervallumokban, csoportonként teszteljük.

A Svet zdravia hálózatnak volt korábban két felhívása is, egyik a véradókra vonatkozott, akiket arra kértek, minél többen adjanak vért. Hogyan alakult azóta a helyzet ezen a téren?

A véradóknak nagyon szépen köszönjük, mivel nagyon jelentős számban jöttek. Kedden és szerdán lehet vért adni, ezekre a felhívásokra szép számmal jelentkeznek, előfordult, hogy több véradónk volt, mint normális helyzetben.

Tudni kell, hogy kevés volt a vérkészítményünk, abból kifolyólag is, hogy a járvány kezdete óta minden vérkészítmény két hétre karanténba kerül, emellett szünetel a mobil véradás a falukon.

Előtérbe került tehát a kórházban történő véradás. Most már van elegendő vérkészítményünk, a főorvos úr a múlt héten jelezte, hogy kb. három hétre el vagyunk látva. Természetesen folyamatosan szükség van újabb véradókra.

Mit kell tudnia egy véradónak, hogy esetleg ne jöjjön feleslegesen? Például aki külföldön járt és karanténban volt, de ez már letelt, az inkább továbbra se jelentkezzen?

Mindenképpen meg kell mondani, hogy karanténban volt. A véradókkal is kitöltetjük a kérdőívet, melyet a kórházba érkezőknek kell, és ott az egyik kérdés éppen erre vonatkozik. Ha csak egy pozitív válasza is van ezen a téren, az már rizikótényező, és inkább azt mondjuk neki, most ne adjon vért. Véradás előtt ugyanakkor van egy vérvizsgálat is, amelyen rendszerint 3-4 további személy is kiszűrődik, más dolgok miatt.

Aki a kérdőív alapján megfelelne a véradásra, annál a vérminta vizsgálata során adott esetben kiderülhet, hogy mégis megfertőződött koronavírussal?

Ezt nem vizsgálják. Vérből nem is igazán szokták, mint inkább törletből.

Ez az egész válság nagyjából egyidőbe esett azzal, hogy változott a véradás háttere a dunaszerdahelyi kórháznál, és februártól már nem a Nemzeti Transzfúziós Szolgálathoz (NTS) kerül az itt leadott vér, hanem a kórház kezeli. Hogyan érintette ez a változás az ellátottságot?

A saját véradóállomásunkon leadott vért a galántai kórházban dolgozzák fel, majd a feldolgozott vérkészítményeket küldik vissza nekünk.

Tehát a lényeg, hogy itt marad, és mi dönthetünk a felhasználásáról, míg korábban az NTS-hez került és kérnünk kellett.

Minden kórház arra törekszik, hogy önellátóvá váljon, főleg ezen a téren, a Csallóköz pedig egy nagyon jó régió a véradók szempontjából, és ez az NTS-nek is nagyon jól jött. Ugye, a vérkészítményeknek is van szavatossági idejük és egy idő után lejárnak, és gyakran előfordult, hogy olyan készítményt kaptunk, amely aznap vagy legalábbis hamar lejárt. Míg most be tudjuk osztani, mikor használjuk fel, hiszen a véradóink folyamatosan érkeznek.

A másik felhívás a medikusokat érintette. Ők jelentkeztek?

Igen, nekik is megnövekedett a számuk, jelenleg több mint 10 medikusunk van, akiket vagy a triázsba iktatunk be, és a kórház bejáratánál lázat mérnek és kitöltetik a kérdőívet az érkezőkkel, vagy pedig a mobil konténerben végeznek adminisztratív jellegű munkát.

(Szilvási Tibor)