Már több mint 350 ezren haltak meg a szíriai polgárháborúban

2018. március 12. - 16:33 | Külföld

Szíriában meghaladta 350 ezret a polgárháború halálos áldozatainak a száma - jelentette be hétfőn az eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Már több mint 350 ezren haltak meg a szíriai polgárháborúban
Fotó: AP/TASR

A Bejrútban kiadott összesítés szerint 353 935 ember halt meg, köztük több mint százezer civil. Az utóbbiak között 19 811 gyerek és 12 513 nő volt. A többségükkel a kormányerők végeztek az elmúlt csaknem nyolc év alatt. A hadsereg vesztesége 63 820 katona, a kormány oldalán harcoló milíciáké további 58 130 ember - állítja a helyi megfigyelő hálózatra támaszkodó, nagy-britanniai székhelyű emigráns szervezet, amely a kormány ellen harcoló szélsőséges iszlamista erők és más csoportok veszteségét 63 360, illetve 62 039 főre teszi.

A leghevesebb harcok február közepe óta a Damaszkusz keleti peremvidékét jelentő Kelet-Gúta térségében folynak. Az ott a lábát megvető Dzsejs al-Iszlam nevű lázadócsoport hétfőn azt közölte, hogy sikerült megállapodnia a szíriai kormányt katonailag is támogató Oroszországgal a sebesültek evakuálásáról. A részletek nem ismeretesek.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló damaszkuszi irodája szerint több mint ezer embert kellene azonnal kimenekíteni a február közepe óta ostromlott területről egészségügyi okok miatt. A többségük nő és gyermek, 77 eset rendkívül sürgős. A jelentés kitér arra is, hogy Kelet-Gúta területén 28 kórházat és rendelőt ért fegyveres támadás, és kilencen haltak meg az egészségügyi személyzetből.

A kormányellenes felkelők által uralt területnek több mint a felét már visszafoglalta a hadsereg.

(MTI)

Címkék: szíriai válság