Már több mint 500 főiskolai tanár sztrájkol!

2016. február 22. - 13:58 | Belföld

Szlovákia-szerte 19 főiskolából már összesen 504-en kapcsolódtak be a munkabeszüntetési akcióba.

Már több mint 500 főiskolai tanár sztrájkol!
Fotó: TASR

A sztrájkot a Főiskolai Tanárok Kezdeményezése (IVU) indította. Képviselője, Juraj Halas hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a sztrájk második hetében a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) Informatikai és Információs Technológiai Karának, a Komenský Egyetem Szociális és Gazdaságtudományi Karának, valamint a Nagyszombati Egyetem Pedagógiai Karának alkalmazottai csatlakoztak.

Halas kifejtette, hogy ezen a héten mintegy 15, a sztrájkhoz kapcsolódó rendezvény áll szervezés alatt. Szerdán például az ország számos városában terveznek felvonulást, amelyeken azt tervezik, hogy "világgá kürtölik" az igazságot a szlovák oktatásügyről.

"Amennyiben létezik kormányunk március 5-ig, akkor van értelme annak, hogy nyomást gyakoroljunk rá, és bármilyen kormányra, amely majd azt követően feláll" - jegyezte meg.

Az IVU képviselője leszögezte, hogy a sztrájkkal egyáltalán nem a felsőoktatás, hanem az óvodapedagógusok, alap- és középiskolai tanárok követeléseit támogatják. "Tudatosítjuk, hogy az ő munkakörülményeinek javítása, és a regionális oktatásügy finanszírozásának javítása nélkül még alapvető javulás sem érhető el a felsőoktatásban" - húzta alá.

A sztrájkot a főiskolai hallgatók is támogatják.

TASR/para