Már több mint 54 ezer választópolgár küldte el levélszavazatát

2023. szeptember 27. - 16:43 | Belföld

Eddig több mint 54 ezer választópolgár szavazott levélben külföldről. Összesen csaknem 73 ezren kérték, hogy levélben szavazhassanak. A regisztráltak mintegy 26 százaléka még nem adta le a voksát – tájékoztatott a belügyminisztérium a közösségi hálón.

Már több mint 54 ezer választópolgár küldte el levélszavazatát
Illusztrációs felvétel (TASR)

A külföldről beérkezett levélszavazat csak akkor érvényes, ha szeptember 29-én délig megérkezik a belügyminisztérium pozsonyi, Drieňova 22. szám alatti iktatójába.

Külföldről postán vagy futárszolgálattal küldheti el borítékban a szavazatát a választópolgár. Szlovákiában is feladhatja a válaszborítékot, illetve személyesen, vagy más személy közvetítésével is leadhatja voksát az iktatóban. Akinek nincs Szlovákiában állandó lakhelye, az csak postai úton szavazhat.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ha a szlovákiai állandó lakhelyre bejegyzett szavazópolgár nem tudta idejében feladni, vagy egyáltalán nem küldte el a válaszborítékot, akkor is lehetősége van a választás napján Szlovákiában szavazni az állandó lakhelyén.

„Aki nem az állandó lakhelyén akar szavazni, annak választói igazolványt kell kérnie. Először le kell mondania a levélszavazásra vonatkozó regisztrációt, majd az önkormányzaton kell kérvényeznie a választói igazolvány kiadását" – tájékoztatott a belügyminisztérium.

TASR


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: