Már tudni a konkrét számokat: ennyibe kerülhet az áram a háztartásoknak 2023-ban

2022. november 16. - 13:37 | Belföld

A Szlovák Villamosműveknek (SE) a jövő évben 61,20 euró megawattóránként áron kell biztosítania a nukleáris forrásokból származó villamos energiát a háztartásoknak 5,79 terawattóra mennyiségben. Ez következik az általános gazdasági érdek (VHZ) elfogadásának javaslatából, amelyet a kormány szerdán hagyott jóvá.

Már tudni a konkrét számokat: ennyibe kerülhet az áram a háztartásoknak 2023-ban
Fotó: TASR - illusztráció

A javaslat a lakossági áramellátás biztonságának, rendszerességének, minőségének és árának biztosítására vonatkozik.

"A kiszolgáltatott fogyasztók esetében a villamos energia piaci árának jelenlegi szintjét figyelembe véve az ár extrém növekedést mutatna a jelenlegihez képest. Figyelembe véve a piaci árak alakulásának jelenlegi tendenciáit, a lakossági villamos energia végső árának emelkedése meghaladhatta volna a 235 százalékot” – figyelmeztet a gazdaságügyi minisztérium a javaslat előterjesztésében.

A tárca szerint ez annak a kockázatával járna, hogy jelentősen emelkedne azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek sem a havi előlegeket, sem az elszámoláskor nem tudnák megfizetni az energiaköltségeket.

A kormány annak ellenére hagyta jóvá az általános gazdasági érdek javaslatát, hogy az Európai Bizottság még nem bólintott rá a fix áron történő villamosenergia-szolgáltatási szerződésre, amelyet a Szlovák Villamosművekkel aláírt memorandum alapján készített el a gazdaságügyi minisztérium.

A dokumentumból az is következik, hogy a Szlovák Gázművek (SPP) megawattóránként 67,32 euróért értékesíti a háztartásoknak szánt villamos energiát a szolgáltatóknak.

Ez az ár a Szlovák Villamosművekkel kötött szerződésből következik, amelyben 61,2 euró/megawattórában határozták meg a villamos energia árát, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) rendelete alapján pedig ehhez 10 százalékos együttható párosul, így jön ki a 67,32 euró.

A megállapodás szerinti 5,79 terawattórás villamosenergia-mennyiséget további 0,03 terawattórával növelik majd 2023 minden naptári hónapjában azt követően, hogy üzembe helyezik a mohi atomerőmű harmadik blokkját.

Ezzel egyidejűleg az SPP-nek szerződéses kapcsolatot kell létesítenie a villamosenergia-szolgáltatókkal, és biztosítania kell a végső szolgáltató kötelezettségeit a háztartások felé, ha valamelyik szolgáltató a jövő évben megszűnik.

Karel Hirman gazdaságügyi miniszter a kormányülés után figyelmeztetett, hogy az elfogadott dokumentum nem az áram végleges árát tartalmazza a háztartások számára.

A végső ár ugyanis tartalmazza majd egyebek mellett a transzformációs, átviteli és elosztási díjat, illetve az üzemeltetési díjat, amelyből a szénbányászatot vagy a megújuló energiaforrásokat támogatják.


(TASR)