Már tudni, mikor indul újra a Fortuna Liga!

2020. május 22. - 17:01 | Sport

Pénteken eldőlt, hogy június 13-án folytatódik a Fortuna Liga.

Már tudni, mikor indul újra a Fortuna Liga!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ivan Kozák, a Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) elnöke pénteken délután bejelentette, hogy az élvonal csapatai szavaztak a Fortuna Liga újraindításáról.

A döntés szerint június 13-án folytatódnak a küzdelmek.

A bajnokságot rövidített rendszerben fejezik be, ez azt jelenti, hogy a rájátszásban tíz helyett csupán öt fordulót rendeznek, mindegyiket zárt kapuk mögött. A pénteki tanácskozáson abban is megegyeztek, hogy a második liga hátralévő részét már nem játsszák le.

A koronavírus-járvány pontosan a Fortuna Liga alapszakaszának zárófordulóját követően ütötte fel a fejét Szlovákiában. Március közepén így a rájátszást már el sem kezdték. A járvány kedvező alakulásának köszönhetően a bajnokság zöld utat kapott a kormánytól és a szakértőktől, akik a tervek szerint június 3-tól engedélyezhetik a versenyjellegű sporteseményeket.

Pénteken továbbá azt is elfogadták, hogy az idei szezont követően nem lesz kieső a Fortuna Ligából, és pótselejtezőt sem rendeznek az élvonalban való indulásért. Kozák elmondta, hogy az összes fordulót hétvégén játsszák le, így az idény július 11-ig tart majd. Ha viszont pótselejtezőre lesz szükség az Európa-ligát érő pozícíó kiharcolásához, akkor a szezon július 17-ig húzódhat.

Az újrakezdést a Slovan várja az első helyről, mögötte a Žilina áll tízpontos hátrányban. A DAC a harmadik, nyolc ponttal megelőzve a negyedik Spartak Trnavát.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség illetékeseivel való tanácskozáson kijelöltek lehetséges időpontokat a Slovnaft Cup elődöntőinek és döntőjének megrendezésére is.

A legtöbb klubon belül a játékosok kisebb csoportban készültek a bajnokság újraindítására, szerdától azonban már a csoportos edzések is engedélyezettek.

Amellett, hogy a bajnokikat nézők nélkül játsszák le, a játékosoknak szigorú előírásokat kell betartaniuk: kerülniük kell a kézfogást, gól esetén pedig tilos lesz ölelkezni. Az újrakezdés előtt minden játékoson legalább egyszer el kell végezni a koronavírustesztet.


(tt)