Már tudni, mikor lesz a rendkívüli ülés, amelyen a belügyminisztert fogják ekézni

2021. június 10. - 10:25 | Belföld

Keddre (június 15.), reggel 9 órára tűzték ki azt a rendkívüli parlamenti ülést, amelyen az ellenzék ki akarja nyilvánítani bizalmatlanságát Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszterrel szemben. A bizalmatlansági indítványt a Smer-SD nyújtotta be.

Már tudni, mikor lesz a rendkívüli ülés, amelyen a belügyminisztert fogják ekézni
Fotó: TASR

A párt amiatt akarja leváltani a belügyminisztert, mert felmerült a gyanú, hogy a rendfenntartó erőkön belül működik egy csoport, amely manipulálta több kázus kivizsgálását. Ez a Smer szerint a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) jelentéséből derül ki, melynek tartalmát korábban Boris Kollár (Sme rodina) házelnök ismertette a parlament zárt ajtók mögött tartott rendkívüli ülésén.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a keddi ülésen fel akarja olvasni a SIS székházában tartott csúcstalálkozóról szóló jelentést.

A koalíciós pártok frakciói támogatásukról biztosították Mikulecet. Két koalíciós képviselő, az előzetes letartóztatásban ülő ex-SIS-igazgató, Vladimír Pčolinský testvére, Peter Pčolinský, a Sme rodina frakciójának elnöke és Adriana Pčolinská (Sme rodina) ugyanakkor jelezték, a miniszter leváltása mellett teszik le a voksukat. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő ezzel kapcsolatban kijelentette: a koalíciós szerződés megsértésének tekintené, ha koalíciós képviselők az ellenzékkel együtt szavaznának a kormány egy tagja ellen benyújtott bizalmatlansági indítványra.


(TASR)