Már tudni, mikor rendezhetik az önkormányzati és megyei választásokat – így voksolhatnak a karanténban lévők

2022. január 23. - 08:33 | Belföld

Idén ősszel első alkalommal rendezik egy időpontban a megyei és az önkormányzati választásokat. A törvény által meghatározott határidők szerint erre október 29-én kerülhet sor.

Már tudni, mikor rendezhetik az önkormányzati és megyei választásokat – így voksolhatnak a karanténban lévők
Illusztráció (Fotó: Paraméter)

A törvény mindkét választás esetében kimondja, hogy azt a választási időszak utolsó 14 napjában kell megtartani. Utoljára 2018. november 10-én rendeztek önkormányzati választásokat, míg megyei választásokra 2017. november 4-én került sor. Az időpont, amely mindkét választás esetében megfelel a kéthetes feltételnek, az október 29. A pontos időpontot Boris Kollár (Sme rodinda) házelnök jelenti be.

A legközelebbi választáson tehát az emberek a polgármester, valamint az önkormányzati képviselők mellett megyeelnököt és megyei képviselőket is választanak.

A tervezett választási törvényjavaslatban foglalkoznak a koronavírusos, választásra jogosult személyekkel is. Milan Vetrák (OĽaNO), a parlament Alkotmányjogi Bizottságának az elnöke szerint diszkusszió témáját képezi, hogy milyen módon adhatják le majd a voksaikat azok, akik a választások idején házi karanténban lesznek.

Vetrák szerint a belügyminisztériumnak olyan elképzelése van, hogy a karanténban lévő személyek egy speciális mozgóurnát vehetnének igénybe, ami különbözne attól a mozgóurnától, amit jelenleg is használnak a mozgáskorlátozott szavazók esetében. Minden bizonnyal csak azok a fertőzöttek vehetnék igénybe az urnát, akik házi karanténban vannak, a kórházban lévők nem.


TASR/para