Már tudni, mikor választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

2019. szeptember 18. - 17:16 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság elnökének újabb választására november 25-én, 13 órától kerül sor. Jelölteket november 4-ig lehet javasolni.

Már tudni, mikor választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére
Fotó: nsud.sk

A választás időpontját szerdán hirdette ki Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke. Erről Veronika Müller, a Bírói Tanács irodájának szóvivője tájékoztatott.

Jelölteket a Legfelsőbb Bíróság élére a Bírói Tanács tagjai, az egyéb bírósági tanácsok, a bírók szakszervezetei, a Legfelsőbb Bíróság bírói plénuma, a Legfelsőbb Bíróság bírói és az igazságügy-miniszter javasolhatnak. A Legfelsőbb Bíróság elnöke csak az intézmény bírója lehet. Müller elmondása szerint az újabb választáson nem indulhatnak azok a jelöltek, akik az előző választáson már indultak. A posztra korábban Ivetta Macejková, Jana Bajánková és Soňa Mesiarkinová pályáztak, de egyik jelölt sem szerezte meg a megválasztásához szükséges mennyiségű voksot. Az egyik pályázó, Štefan Harabin még a választás előtt visszalépett.

A választásra a Bírói Tanács nyilvános ülésén kerítenek sort, amelyen a jelöltek is részt vesznek majd. Mindnyájan egyenlő feltételek teljesülése mellett mutatkozhatnak majd be, illetve prezentálhatják elképzeléseiket az elnöki tevékenységükről. Ezután kerül sor a titkos szavazásra. Annak a jelöltnek, akit a tanács felkínál kinevezésre az államfőnek, előbb el kell nyernie a tanácstagok abszolút többségének támogatását.


(TASR)