Már tudni, pontosan mikor lesznek a helyhatósági választások!

2018. július 6. - 15:47 | Belföld

Andrej Danko (SNS) házelnök pénteken bejelentette az őszi helyhatósági választások pontos időpontját.

Már tudni, pontosan mikor lesznek a helyhatósági választások!
Fotó: TASR

A parlament elnöke pénteken aláírta az önkormányzati választásokat kihirdető határozatot. A választások napját

2018. november 10-re, szombatra tűzte ki.

A választókerületeket és a képviselőtestületek létszámát legkésőbb augusztus 17-ig kell meghatározni.

Augusztus 11-ig kell létrehozni a választókörzeteket és kijelölni a választási helyiségeket. A járási és a körzeti választási bizottságok megalakításának határideje október 11., első ülésük határideje pedig október 24. Erről Tomáš Kostelník, a parlament elnökének szóvivője tájékoztatott pénteken.

A helyhatósági választásokon az a nagykorú lakos vehet részt, aki állandó lakhellyel rendelkezik az adott településen. Az állampolgárok jelöltként is indulhatnak a választásokon. Községi vagy városi képviselőjelölt lehet minden lakos, aki állandó lakhellyel rendelkezik az adott településen, és betöltötte a 18. életévét. Polgármesternek csak 25 év felett jelöltethetik magukat az állandó lakhellyel rendelkező lakosok.

A helyhatósági választás egyfordulós. Önkormányzati képviselők lesznek azok a jelöltek, akik az adott választókerületben a legtöbb szavazatot kapják. Polgármester lesz az a jelölt, aki az adott településen a legtöbb szavazatot nyeri el. Szavazategyenlőség esetén a törvény értelmében újra kell választani.


TASR/para