Már a vírus elleni kötelező oltás lehetőségét vizsgálja a minisztérium

2021. június 18. - 08:54 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium fontolóra veszi a kötelező karantén alkalmazását azok számára, akik elhallgatják, hogy magas kockázatú országokból tértek haza. Erről Vladimír Lengvarský miniszter beszélt a DenníkN-nek.

Már a vírus elleni kötelező oltás lehetőségét vizsgálja a minisztérium
Fotó: TASR

Azok az emberek, akik magas kockázatú országokból érkeznek, de azt mondják, hogy csak például Hainburgban jártak bevásárolni, ugyanakkor a mobilszolgáltatójukon keresztül kiderül, hogy pontosan hol is jártak, de nem vonultak házi karanténba, az ilyen esetekre jönne létre a kötelező karantén. - nyilatkozta a tárca vezetője. Az ilyen személyeknek maguknak kellene fizetniük a karantén költségeit.

Lengvarský szerint a kötelező karantén nem vonatkozhat azokra, akik visszatéréskor beregisztrálnak az "E-hranica" rendszerbe.

A minisztérium ezen a héten is igénybe vette a mobilszolgáltatók segítségét, és ennek segítségével sikerült kideríteni, hogy több mint 500 szlovákiai állampolgár járt az Európa-bajnokság budapesti meccsén. Közülük később 270-en jelentkeztek be tesztelésre.

A miniszter kitért a koronavírus rendkívül fertőző delta változatára is, amelyikkel kapcsolatban el tudja képzelni akár egy egész település karanténját is.

A "vakcináért pénzjutalmat" elgondolást fontolgató szaktárca erősíteni kívánja az oltással kapcsolatos tájékoztató kampányt is. Lengvarský szerint azonban már nem fogják reklámozni a be nem jegyzett orosz Szputnyik V oltóanyagot, amelyiknek a szavatossága hamarosan lejár.

Az egészségügyi miniszter szerint az ország lakosainak átoltottságát növelné, ha a lakosság egyes csoportjait kötelezően beoltanák. Ez vonatkozhatna bizonyos foglalkozásokat végzőkre vagy bizonyos korcsoportokra, például a 60 év felettiekre. Lengvarský megerősítette, hogy ezzel a kérdéssel a válságstáb munkatársai is foglalkoztak csütörtökön, és ezt a lehetőséget jelenleg az igazságügyi minisztérium vizsgálja.

(Denníkn)