Maradjanak otthon, Európában már nincs hely az afgánoknak - Heger és partnerei ebben is egyetértenek

2021. szeptember 7. - 21:07 | Belföld

Az afganisztáni helyzetet közvetlenül az érintett régióban és a környező országokban kell rendezni. Nem ismétlődhet meg egy olyan tömeges migráció, mint amilyen 2015-ben volt. Ebben egyezett meg a a szlovák és a cseh kormányfő, valamint az osztrák kancellár a slavkovi hármak találkozóján, a Csehországban található lednicei kastélyban.

Maradjanak otthon, Európában már nincs hely az afgánoknak - Heger és partnerei ebben is egyetértenek
Fotó: TASR

Andrej Babiš cseh kormányfő kijelentette: az afgánoknak „náluk, otthon” kell segíteni, Európában már nincs számukra hely. Kötelesek vagyunk segíteni Afganisztánnak – emlékeztetett Sebastian Kurz osztrák kancellár. Ezért Ausztria 18 millió eurót küld a szomszédos országokban lévő afgánok megsegítésére. A partnerek abban is egyetértettek, hogy komolyan kell küzdeni az embercsempészek és az illegális migráció ellen.

Babiš szerint az afgánoknak a saját országukban kell segíteni. „Hogy maradjanak otthon, Európában már tényleg nincs számukra hely. Remélem, hogy ezt sikerül megvalósítani” – mondta a közös sajtótájékoztatón. „Segíteni ott kell náluk, helyben, nem történhet meg, hogy valamiféle irányítás nélküli migrációs hullám jöjjön Európába” – jelentette ki Kurz az afganisztáni helyzettel kapcsolatban. „Próbáljuk enyhíteni a szenvedésüket, de abban egyetértünk, hogy nem engedhetjük meg azt, hogy a 2015-ös év megismétlődjön. Elutasítjuk az illegális migrációt, és erősen fogunk küzdeni az embercsempészek ellen” – tette hozzá a kancellár.

Heger megerősítette a partnerek egyöntetű hozzáállását az afganisztáni helyzettel kapcsolatban. „Segíteni akarunk Afganisztánnak és a régió országainak. Nem akarjuk, hogy megismétlődjön az, ami 2015-ben történt. Úgyhogy minden lépésünk ebbe az irányba fog mutatni” – mondta.

TASR