Maradtak emberek a Szövetség Híd Platformjában, de az ismertebbek sem nagyon akarnak az élre állni

2023. június 1. - 17:41 | Belföld

Kellenek az új „hidasok” a Szövetség vezetésébe, mert enélkül a párt sem működik, nem tudja elfogadni még a képviselő-jelöltlistát sem. A Híd Platform a napokban választja meg az új vezetését a Szövetségből kilépett korábbi vezetés helyett, eredmény már hétfőn lehet. Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere, a Kassa megye alelnöke, aki marad ugyan a Szövetségben, de nem akar sem platformelnök, sem parlamenti képviselőjelölt lenni. A platform új vezetésének 35 új képviselőjelöltet kell találnia, az MKP szívesen segít nekik, ha túl rövid az idő.

Maradtak emberek a Szövetség Híd Platformjában, de az ismertebbek sem nagyon akarnak az élre állni
Pataky Károly (Fotó: TASR)

A Híd Platform májusi kilépése után a platform több ismert tagja maradt a Szövetségben, nem követte a platform vezetését az hirtelen megalakított Híd pártba. A Szövetség elnökségében azonban a Híd Platform képviseletében csak Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere, Kassa megye alelnöke maradt. A Szövetség Országos Tanácsának sincs elnöke, Sólymos László az új párt elnöke lett, és nincsenek hidas tagjai a párt hattagú grémiumának sem. Ez utóbbi készíti el a párt parlamennti képviselőjelölt-listáját, ráadásul ezt konszenzussal, vagyis hat igen szavazattal kell elfogadnia, csak abban az esetben terjesztheti elfogadásra az országos tanács elé.

Mivel a grémium jelenleg nem teljes, a Szövetség képviselőlistáját sem lehet elfogadni, ráadásul az OT-t sem tudják összehívni, mert nincs elnöke.

Forró megtartaná a Híd Platformot

Forró Krisztián pártelnök mindent megtesz, hogy a Híd Platform újjáalakuljon, a Paraméter információi szerint jelenleg folynak a választások a platform testületeibe. „Néhányan elhagyták a pártot, de a Híd Platform marad, a tagok jelentős része marad” – mondta a Paraméternek korábban Forró. A platform vezetése és a Szövetség elnökségének hidas tagjai szinte mind távozta: a platformelnökség 11 tagja közül 9, a Szövetség 5 hidas elnökségi tagja közül 4 kilépett a közös pártból. Berényi József, az MKP Platform elnöke is megerősítette, hogy folyik a Híd Platform vezetésének megújítása.

„Információim szerint most zajlanak a tisztújító ülései a Híd Platformnak, az országos tanács elnökének a megválasztása, a grémium tagjainak a megválasztása, és az elnökségi tagok megválasztása” – mondta a Paraméternek Berényi.

Szerinte jövő héten már teljes lehet a párt szerkezete, és tudnak tovább működni.

Képviselőjelölteket keresnek

A Híd Platform már korábban elfogadta a saját képviselőjelöltjeinek listáját, összesen 45 nevet. Ezt is újra meg kell azonban tenni, mert a jelöltek többsége távozik, ráadásul a lista élén szereplő jelöltek mennek el.

Sólymos László lett volna a legmagasabb, a 2. helyen szereplő hidas jelölt, őt Rigó Konrád, Agócs Attila Balódi László követte volna, akik szintén távoztak. A Paraméter információi szerint a 45 jelöltből 35 eljött a Szövetségből.

A platform most felálló új vezetésének tehát 35 parlamenti képviselőjelöltet kell gyorsan „találnia”. Ráadásul azok sem nagyon akarnak képviselőjelöltek lenni, akik maradtak a Szövetségben. Pataky Károly például biztosan nem lesz képviselőjelölt, pedig akár Sólymos László „helyét” is elfoglalhatta volna, vagyis a második lehetett volna a listán Forró Krisztián pártelnök mögött.

„Az egyeztetések során felajánlották ezt a helyet nekem, de elvi és személyes okokat is szem előtt tartva úgy döntöttem, hogy nem indulok az idei előrehozott parlamenti választásokon. Ez azonban nem azt jelenti, hogy hátat fordítanék a közéletnek” – árulta el a Paraméternek Pataky, aki írásban válaszolt a kérdéseinkre.

A keletiek maradnak, kivéve Patakyt

Pataky állítja azonban, hogy a Híd „keleti” jelöltjei maradnak a listán, már Pataky kivételével.

„Azok a jelöltek, akiket mi javasoltunk, szinte mindannyian maradtak a listán” – írta a polgármester.

A tőketerebesi járás négy hidas jelöltet adott Patakyval együtt, a Nagymihályi járásban, a Kassa-vidéki járásban és Kassán egy-egy jelöltjük lett volna.

Szerinte most folyik a platform vezetésének a megújítása és a képviselőjelölt-lista frissítése is, de nem árulta el, kik lehetnek a platform listájának élén. „Nem szeretnék neveket említeni, a teljes képviselőjelölt-listát rövid időn belül nyilvánosságra hozzuk” – állítja Pataky.

Nem lesz képviselőjelölt Chomča Ervin, Nagyszombat megyei képviselő sem, aki ugyan marad a Szövetségben. „A megyei választásokon összefogtunk, sikeresek voltunk, azért maradok, mert ha ott sikeresek voltunk, talán az országos választáson is sikeresek lehetünk” – magyarázta maradásának okát Chomča.

Ennek ellenére Chomča sem akar képviselőjelölt lenni, pedig a már korábban elfogadott listán rajta volt. Az sem biztos, hogy a platform vezetésébe be fog kapcsolódni.

Pataky nem lesz platformelnök sem

Pataky a platform elnöke sem akar lenni.

„Érkezett ilyen megkeresés, de nem indulok” – válaszolta a lehetséges platformelnöki posztért való indulásra Pataky.

Azt azonban megerősítette, hogy már folyik a platform vezetésének megválasztása. „A vezetés egy része megmaradt. A megújítás folyamatban van, a részletekről napokon belül tájékoztatjuk a nyilvánosságot” – írta Pataky. Azt ugyan nem árulta el, de a válaszai alapján feltételezhető, hogy a platform és a Szövetség elnökségében továbbra is tag marad, mivel eddig is tagja volt ezeknek a testületeknek. A Paraméter információi szerint már hétfőn bejelenthetik a Híd Platform új vezetését.

Pataki azzal magyarázza maradását a Szövetségben, hogy nem teljesen értettek egyet a platform kilépésének „jogszerűségével”.

„A másik ok pedig az volt, hogy az itteni járási vezetőségben előzetesen megállapodtunk, hogy egységes álláspontot fogunk képviselni, s mivel a többség maradni szeretett volna, nem szavaztunk a kilépés mellett” – válaszolta a Paraméter kérdésére Pataky.

A platformok – még – nem szűnnek meg

Most az MKP Platform sem akarja megszüntetni a platformokat, ahogyan azt januárban felvetették.

„A másik két platform akkor ellenállt, ezért akkor olyan döntés született, hogy hagyjuk ezt a választások utáni időszakra – mondta Berényi. – Nyilván a választások után ehhez a kérdéshez vissza kell térni.”

Megmarad a Híd jelöltjeinek száma is. „Ha esetleg nem tudnák feltölteni az idő rövidsége miatt, akkor tudunk nekik segíteni, de egyébként tiszteletben tartjuk, ha 45 jelölttel jönnek, azok az ő helyeik” – mondta Berényi. Megerősítette azt is, hogy azokat a pozíciókat kapják, amiben korábban megegyeztek, tehát a második helyre például „hidas” jelölt kerül.

- lpj -