Márai-emlékház: új kulturális intézmény nyílik Kassán

Lassan két éve, hogy eredménytelenül keresnénk Kassán irodalmunk fontos és élénk színfoltjával, Márai Sándor életével és munkásságával foglalkozó kiállítást. A rengeteg kezdeményezés ellenére eddig nem nyílt lehetőség állandó, államilag fenntartott tárlatot indítani az író életének egyik fontos helyszínén.

Márai-emlékház: új kulturális intézmény nyílik Kassán
Balról Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója, Köteles Szabolcs, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke és Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója

Az elmúlt 30 évben több ízben nyitották meg, rendezték át és zárták be a Márai-emlékszobákat, termeket, kiállításokat. Az első alkalommal 1998-ban nyitották meg az emlékszobát. Később a Petőfi Irodalmi Múzeum majd a Visit Košice rendezett tárlatot a kassai Mészáros utcában fekvő ház földszintjén, ahol a család csaknem 20 évig lakott.

Az első emeleten található eredeti lakásuk január 22-től most újra elérhetővé válik a nyilvánosság számára, mi több, állandó emlékkiállítással is bővül. A 220 négyzetméteres területen fekvő 7 szobában a család eredeti bútorai és tárgyai várják az érdeklődőket. A kiállítás bemutatja Kassa történtetét, az író ott töltött éveit időrendi sorrendben. Emellett fényképek, idézetek, felvételek szemléltetik a további sikereit és az utána következő életszakaszát. A tárlat újra a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével jön létre és válik állandó részévé a háznak.

“Húsz év próbálkozásai után most valóban mérföldkőről beszélhetünk, hiszen a Márai-kiállítás most kap először nívós és stabil intézményi hátteret a Szlovák Nemzeti Múzeumnak köszönhetően. Így egy új intézmény születik Kassán, amely nemcsak a városba érkező turisták, hanem a kassai magyarok előtt is minden nap nyitva áll” – nyilatkozta Rigó Konrád kulturális államtitkár.


A kassai Márai-ház (Fotó: Csemadok - archív)

A 2019 nyarára várt kisebbségi kulturális stratégia kulcspontjai közé tartozik a stabil intézményrendszer kialakítása. A Márai Sándor Emlékkiállítás az író élete és munkássága iránti létező keresletre reagál, emellett a stratégia alapelvét is bizonyítja. A tárlat megnyitóját a magyar kultúra napján tartják, január 23-tól pedig állandó jelleggel – hétfő kivételével – minden nap megtekinthető.

A jelenlegi Mészáros utcai emlékház arculatát és az állandó kiállítást részben a magyar állam, részben pedig a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával hozták létre. A Szlovák Kulturális Minisztérium a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által biztosít a háznak éves költségvetést. A Csemadok fizeti a rezsiköltség egy részét, a többit a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, ahogy a személyi feltételeket, a mindennapi ügymenetet, technikai segítséget is, és a későbbi fejlesztésekben is részt vesz. Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja és Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmányának egykori elnöke is sok erőfeszítést tett a Márai-emlékkiállítás létrejöttéért. Többek között nekik köszönhetően a Csemadok a magyar államtól szerzett támogatásból megvásárolhatta a lakásokat.

“Ilyen nagyszerű dolgok születhetnek, ha a magyarországi és a hazai állami anyagi valamint szakmai támogatás találkozik. Márainak köszönhetően ehhez most nem kellett különösebb koordináció. Ezt az irányadó szerepet a jövőben a kisebbségi kulturális stratégiának kell majd ellátnia, amelyen a minisztériumban dolgozunk “ – tette hozzá az államtitkár.

Az évek során többször is volt említésre méltó, jól összeállított Márai-emlékkiállítás Kassán ezekben a termekben, de a hosszútávú fenntartás, mindig kudarcba fulladt. Most az eddiginél biztosabb esélyt kap Máraiék háza.


(para)