Maratoni vita lesz az előrehozott választásról, Fico Gyurcsány szavaival szidta a volt koalíciót

2023. január 24. - 14:41 | Belföld

Ma délután elkezdődött a parlament ülése, amelyen a volt koalíciós pártok megállapodásának megfelelően módosulhat az alkotmány, és a képviselők lerövidíthetik a választási ciklust. Az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS közös módosítójavaslatát Mária Kolíková (SaS) nyújtotta be. A volt koalíciós pártokkal ellentétben az ellenzék népnek is adna lehetőséget az előrehozott választás kiírására. Hosszú vita lesz, a képviselők gyakorlatilag már kampányolnak a felszólalásaikban, várhatóan ma (hétfő) nem lesz szavazás a javaslatról. A javaslat elfogadásához 90 igen szavazatra lesz szükség.

Maratoni vita lesz az előrehozott választásról, Fico Gyurcsány szavaival szidta a volt koalíciót
Fotó: Paraméter

Hétfőn délután, röviddel a parlamenti ülése kezdete előtt jelentek meg a parlament elektronikus rendszerébe Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter alkotmánymódosítási javaslata, amely a négy volt koalíciós párt vasárnapi megállapodásának megfelelően módosítja az alkotmányt. Ez teszi majd lehetővé, hogy a képviselők lerövidítsék a választási ciklust. A módosítás elfogadása után minden következő választási ciklus lerövidíthető lesz parlamenti határozattal.

A ciklus lerövidítéséhez szülséges parlamenti határozatot legalább 30 képviselő terjesztheti elő. A javaslatnak tartalmaznia kell azt is, hogy mikor szeretnék megtartani a választásokat.

Kolíková készítette el az alkotmánymódosításhoz kapcsolódó határozati javaslatot is, amely a jelenlegi választási ciklust lerövidíti, és a parlamenti választás napját szeptember 30-ában határozza meg.

Kolíková alkotmánymánymódosítása azonban nem teszi lehetővé a választási ciklus lerövidítését népszavazással, az ellenzék ezt kifogásolta a leggyakrabban.

Az alkotmánnyal védenék az arányos választási rendszert

Kolíková módosító javaslata az alkotmányba írná az arányos választási rendszert is, kiegészítve azzal, hogy Szlovákia egyetlen választási körzet, vagyis egy választási listát nyújtanak be a pártok. „Szlovákiában eddig minden parlamenti választás ilyen rendszerben történt” – magyarázta Kolíková. A választási rendszert így csak alkotmánymódosítással, vagyis 90 szavazattal lehet majd megváltoztatni.

„Ez nem azt jelenti, hogy bebetonozzuk a választási rendszert, hanem azt, hogy csak szélesebb egyetértéssel, alaposabb vita után lehet majd a későbbiekben módosítani” – mondta a volt miniszter.

Az ellenzék a nép kezébe (is) adná a parlament leváltását

Az ellenzék a szombati népszavazásra hivatkozva bírálta Kolíková javaslatát. Ľuboš Blaha (Smer) szerint a koalíció ezzel semmibe veszi 1,2 millió választó akaratát, akik arra szavaztak, hogy a választási ciklust népszavazással is le lehessen rövidíteni. A legtöbb ellenzéki képviselő abban is egyetért, hogy a választást legkésőbb júniusban kellene megtartani.

Robert Fico, a Smer elnöke bírálta az arányos választási rendszer „bebetonozását” is. Ez szerinte azért is furcsa, mert az OĽaNO választási programjában szerepelt az is, hogy Szlovákiában a járásoknak megfelelő választási körzeteket alakítanak ki. Fico Gyurcsány Ferenc 2006-ban, az emlékezetes őszödi beszédben elhangzott szavait alkalmazta a volt koalícióra:

„Hazudtatok reggel, hazudtatok délben és hazudtatok este” – üzente a koalíciónak Fico Gyurcsány szavaival.

Hosszú vita lesz, már érzik a kampányt a képviselők

A parlament ezen az ülésen csak az alkotmány módosításával és a választási ciklust lerövidítő határozattal fog foglalkozni. A volt koalíció képviselői szeretnék, ha az alkotmányt már ma módosíthatnák, de a vitába írásban 22 képviselő jelentkezett be, és még szóbeli bejelentkezésre is lesz lehetőség, így várhatóan ma nem fejezik be a javaslat vitáját. Elsősorban az ellenzéki képviselők szólalnak fel, de a felszólalásaik inkább kortesbeszédnek hangzanak, nem az módosítási javaslat kritikájának. A szavazásra várhatóan szerdán kerül majd sor, a volt koalíciós pártok szerint megvan a 90 igen szavazatuk.

A választási ciklust lerövidítő határozatot az alkotmánymódosítás kihirdetése, vagyis életbe lépése után után fogadhatják el, a volt koalíciós pártok képviselői még ezt is szeretnék elfogadni ezen a héten.

- lpj -