Marček elmondta, hogyan ölte meg Kuciakot és menyasszonyát

2020. január 13. - 17:11 | Belföld

A Kucika-gyilkossággal vádolt Miroslav Marček vallomást tett a Speciális Büntetőbíróság előtt és pontosan leírta, hogyan hajtotta végre a kettős gyilkosságot.

Marček elmondta, hogyan ölte meg Kuciakot és menyasszonyát
Fotó: TASR

„Bekopogtam, Kuciak nyitott ajtót. Őt mellbe lőttem. Kušnírová beszaladt a konyhába, én utána mentem és meglőttem őt is. Láttam, hol találta el a golyó, tudom, hogy azonnal meghalt. Amikor távoztam, egyszer még belelőttem Ján Kuciakba, aki a lépcsőn feküdt“

– mondta Miroslav Marček a bíróságon.

„Andruskó azt akarta, hogy mindenképpen végezzük el a munkát" - válaszolta Marček arra a kérdésre, hogy miért gyilkolták meg Kušnírovát is, miért nem mentek el, amikor látták, hogy otthon van. Eredetileg február 19-én akarták végrehajtani a gyilkosságot, de aznap többen is voltak Ján Kuciak közelében.

A kettős gyilkosság végrehajtása során, miután Kušnírovát lelőtte, Miroslav Marček fegyvere beragadt, ezt követően két töltény kiesett a fegyverből. Miután a gyilkosságról szóló információ megjelent a sajtóban, olyan hírek kezdtek terjedni, hogy a két töltényt azért hagyták a helyszínen, mert üzenetnek szánták.

A gyilkosságért ő és az unokatesvére, Szabó Tamás 35-40 ezer eurót kapott, azt mondta, a pontos összegre nem emlékszik.

Szabó Tamás kérésére Andruskó két mobiltelefont adott nekik. Ezek arra kellettek, hogy a gyilkosság után csöngetéssel jelezzenek egymásnak. Miroslav Marček elmondása szerint ez meg is történt. A telefont a bűncselekmény elkövetése után megsemmisítette, de szerinte Szabó megtartotta.

Marček azt vallotta, az eredeti megrendelés Maroš Žilinka, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének meggyilkolására szólt. Ő foglalkozik a Technopol Servis- és a Donovaly-üggyel.

A gyilkosságot Andruskó Zoltán rendelte meg, eredetileg el kellett volna rabolniuk az újságírót, de Marček szerint Szabó Tamás azt mondta, ez lehetetlen.

„Azt mondta neki, hogy a mai világban ilyesmit már nem lehet“

– mondta Marček a bíróságon a tervezett emberrablással kapcsolatban. Andruskó több fényképet is mutatott nekik Kuciakról.

A vádlottat a Speciális Ügyészség ügyészei kérdezték ki, majd a vádlottak ügyvédei és a sértettek jogi képviselői tették fel kérdéseiket. Marček a vallomásában kijelentette, hogy Marian Kočnert csak a médiából ismeri.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölésével Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Szabó Tamást, és Miroslav Marčeket vádolják. Az ügyészség szerint a gyilkosságot Marian Kočner rendelte meg bosszúból, mivel Kuciak cikkeiben az ő gazdasági bűncselekményeiről is írt.


TASR