Marček magára vállalta a Kuciak-gyilkosságot, Kočner minimálisan bűnbánó 

2020. január 13. - 11:52 | Belföld

Miroslav Marček beismerte bűnösségét Ján Kuciak és Molnár Péter meggyilkolásának ügyében. Továbbá abban is, amiben Marian Kočner sem érzi magát ártatlannak. Minderre a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása büntetőperének első napján került sor.

Marček magára vállalta a Kuciak-gyilkosságot, Kočner minimálisan bűnbánó 
Fotó: tasr

Valami megmozdult a Kuciak-gyilkosság hétfői bírósági tárgyalásán: Miroslav Marček és Marian Kočner is úgy érzi, bűncselekményt követett el. Míg

Marček beismerte bűnösségét Ján Kuciak és Molnár Péter meggyilkolásának ügyében, addig Kočner abban a tekintetben tartja magát bűnösnek, hogy rovására írható a lőszerrel való visszaélés bűncselekménye.

Marian Kočner ugyanakkor azt mondja, hogy a gyilkossággal kapcsolatban ártatlan. A nagyvállalkozó egyik lakásában még az egyik házkutatás alkalmával 60 töltényt találtak a hatóságok, most ezt ismerte el a minden lében kanál üzletember.

Ahogy arról már beszámoltunk, Kočner számára akár még kedvezőnek is nevezhető fejleménnyel indított hétfőn a Specializált Büntető Bíróság: mindjárt a monstre persorozat első felvonásában a taláros testület elnökasszonya bejelentette, a tárgyalás menetéhez Kočner pótügyvédjeként csatlakozik Natália Trubanová is. Trubanová a bazini speciális bíróság elnökének a lánya és őt a belső elektronikus rendszer választotta ki arra az esetre, ha a zűrös nagyvállalkozó jelenlegi védőjét, Marek Parát - annak munkamódszerei miatt - elmarasztalja az ügyvédi kamara. Mivel a véletlenszerűen kiválasztott ügyvéd apja a Specializált Büntető Bíróság első embere, ezért Michal Truban is úgy érezte, lépnie kell. Ezért megbízta helyettesét, Roman Púchovskýt a bíróság vezetésével, hogy később - lánya megbízatása miatt - ne támadhassák meg összeférhetetlenséggel a testület tevékenységét. Ez eddig rendben is lenne, de az új feladattal megbízott Púchovskýról ismert az, hogy annak idején "megértően" járt el Kočnerral szemben és az úgynevezett markízás váltók ügyében az üzletembert nem helyezte vizsgálati fogságba. (Bár aztán Kočner mégis fogságba került, de ehhez már a Legfelsőbb Bíróság döntése kellett.)

A hétfői tárgyalás első órájában az ügyész felolvasta a vádiratot, aminek részét képezte Molnár Péter gútai vállalkozó 2016 telén történt meggyilkolása is, amely bűncselekmény elkövetésével a Kuciak-gyilkossághoz hasonlóan szintén a Miroslav Marček - Szabó Tamás kettőst gyanúsítják.

Ennél a résznél Molnár testvére nem bírta visszafogni a könnyeit, akit Zlatica Kušnírová, a nagymácsédi tragédia egyik áldozatának anyja próbált nyugtatni, de aztán ő is sírásban tört ki. Mindeközben Kočner az újságírók irányában vigyorog.

Miután felolvasták a vádpontokat, szót kaptak a gyanúsítottak - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás - ügyvédei is. Mintha csak egy kottából játszanának, következetesen visszautasítják az ellenük felhozott bizonyítékokat. Zsuzsová jogi képviselője szerint például a vádirat teljes mértékben törvénytelenül készült, amit különben is nagy nyomás alatt végeztek az illetékesek. Még a sajtó szerepét is kihangsúlyozták, hogy az a védencük kárára volt, hogy a médiumok előre értesültek a nyomozás fejleményeiről. Marek Para, Kočner ügyvédje is arról beszélt, hogy megalapozatlanok a vádak.

Aztán Miroslav Marčeknél megszakadt ez a tagadásos hozzáállás, és két gyilkossággal kapcsolatban is beismerte bűnösségét.

(denníkN)