Március 15., Gúta – Gyimesi: Írjuk közösen az új idők 12 pontját!

2023. március 16. - 10:02 | Régió

A városvezetés Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselővel együtt emlékezett az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra.

Március 15., Gúta – Gyimesi: Írjuk közösen az új idők 12 pontját!
Halász Béla (elöl balról) és Gyimesi György (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Gyimesi hangsúlyozta, "emberi erény, hogy ennyien fontosnak gondoljuk, érezzük, hogy itt a helyünk, miközben semmit sem osztogatnak". Hozzátette, a történelemből azt érdemes magunkkal vinnünk, hogy ne keressük a másik hibáit, "ugyanakkor vértezzük fel magunkat elődeink diadalmenetével, hogy abból tanuljunk".

Úgy véli, a 175 évvel ezelőtt történtek erőt adhatnak, mert akkor is és most is szükség volt erőre, hitre és öntudatra, hogy szembemenjünk az árral, hogy hangunkat hallassuk, mert van miért és kiért vívódni.

"Mindenünk megvan hozzá, hogy mi is az ő értékrendjük szerint folytassuk. (...) Hogy írhassuk meg a saját 12 pontunkat, amelyben nem hunyászkodunk meg, ha nemzeti és országos érdekről van szó, egy olyan 12 pontot, amely biztonságot teremt az országban, ahol az idegen érdekek mellett képviseli a nemzeti érdeket. (...) Olyan 12 pontot, hogy abban úgy lehetünk otthon európaiak, ahogy az nekünk neveltetésünknél fogva természetes. (...) Kívánom magunknak töretlen hitet, jó egészséget, erőt és kitartást, hogy együtt, közösen írjuk az új idők 12 pontját!" - fogalmazott a képviselő.

Halász Béla, Gúta polgármestere arra emlékeztetett beszéde elején, hogy 1848-ban "nem volt tévé, rádió, internet, mobiltelefon és Faceboook sem, ahol élőben lehetett volna közvetíteni az eseményeket, mégis 24 óra alatt győzött a forradalom".

Ezt követően annak fejtegetésébe bonyolódott, hogy mit is jelent a hazaszeretet. "Szereti-e a hazáját az, aki már elhagyta, de ott a távolban mesze a szülőföldtől összeszorul a szíve, ha meghallja a himnuszt. Ki tudja megmondani, hogy mit jelent a hazaszeretet, egyáltalán megmondhatja-e valaki a másik embernek? A haza szeretete mindannyiunkban ott van bent, a szívünkben, a lelkünkben, a vérünkben, éljünk bárhol, a határon innen vagy túl, vagy bárhol máshol a világon. A haza szeretetét nem tudja senki elvenni, sem kiirtani" - mondta.

A jelenre lefordítva a történteket azt üzente, hogy a Felvidéken, csakúgy, mint 1848-ban a forradalomkor nemcsak büszkének, de bátornak is kell lenni. "Sajnos a kokárdát is egyre kevesebben merik viselni és hiába vannak az önkormányzataink magyar vezetés alatt, ahelyett, hogy piros-fehér-zöldbe öltöznének a városaink, falvaink, csendben, meghunyászkodnak. Koszorúzunk, az igaz, de mintha magunkat temetnénk" - sújtott oda szavaival Halász.

Halász Béla

Mint mondta, hisz a cselekvő hazaszeretetben, és szerinte ezzel egyre többen vannak így Gútán is, mely városnak ezernyi lehetősége van a cselekvésre. "Fontos, hogy megvalósíthassuk terveinket, hogy építészeti, kulturális, természeti értékeinket megtartva megfeleljünk a kor kihívásainkat, és gyermekeink fejlődését lehetőségeinkhez képest a lehető legjobban segíteni tudjuk, de ami döntő, hogy mindig mindenkinek legyen kenyér az asztalán. Ez a helyi hazaszeretet..." - hangsúlyozta a polgármester.

Végezetül elmondta, ebbe az építkezésbe mindenki be tud kapcsolódni, és egyre többen teszik, noha vannak, "akik a kákán is csomót keresve távol tartják magukat, de az legyen az ő dolguk". "Én hiszek azok munkájában és szolgálatában, akik a maguk területén rengeteget tesznek a városért, hiszek önökben, hiszek a közösségünk erejében, mindezt hazaszeretettel, helyi hazafiként" - fejtette ki Halázs Béla.

(SzT)