Március 21-ig tovább szigoríthatnak, és ha addig sem javul a helyzet, teljesen leáll az ország

2021. február 27. - 13:58 | Belföld

A szakemberek és Igor Matovič négynapos tanácskozásának eredménye egy intézkedéscsomag, amely egyelőre számos területen csupán egyfajta skicc, konkrétumok nélkül, más területeken viszont körvonalazza azokat az intézkedéseket, amelyekről a következő napokban tárgyalhat a kormány.

Március 21-ig tovább szigoríthatnak, és ha addig sem javul a helyzet, teljesen leáll az ország
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Az alábbiak tehát egyelőre csupán felmerült lehetőségek, amelyek viszont előrejelzik, milyen irányba indulhatnak el az intézkedésekkel. Ezt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a Denník N viszont megszerezte az előzetes javaslatlistát, amely tíz problémakört érint. Az egyik legfontosabb javaslat, hogy este nyolc után például csak azok hagyhatnák el az otthonukat, akik munkába mennek vagy sürgős orvosi ellátásra van szükségük.

A később pontosítandó intézkedések célja, hogy csökkenjen a mobilitás, a fertőzés terjedése, az új, veszélyes mutációk behozatala, illetve a kórházban ápoltak száma. Ha ez nem sikerült, a dokumentum szerint március 21. után fel kell készülni az ennél is keményebb kijárási tilalomra, a termelés leállítására és az ország teljes lezárására.

Íme tehát az előzetes javaslatok:

1. Karantén/ellenőrzések

 • A javaslatok között van az ún. karanténpótlék bevezetése, amivel a karanténba került, illetve velük egy háztartásban élő személyeket motiválnák, hogy maradjanak otthon. Ezzel egyidejűleg viszont sűrítenék az ellenőrzéseket, véletlenszerűen is ellenőriznének a rendőrök, és bekapcsolódhatnának a városi rendőrök és a katonák is. Szigorúan ellenőriznék például azt is, hogy betartsák vásárlókra vonatkozó 15 négyzetméter/fő korlátozást.
 • A javaslat tartalmazza azt is, hogy naponta közölnének egy adatot az ellenőrzések számáról és a kiszabott büntetésekről, példát statuálhatnak bizonyos eseteknél.

2. Otthoni gyógyulás javítása

 • A kórházi dolgozók gyakran bírálják az általános orvosokat, amiért nem bírnak a fertőzés tüneteivel otthon lábadozó személyekkel, és egyes betegek gyakran már nagyon súlyos állapotban kerülnek kórházba. Sok orvos eleve elérhetetlen, de ezen szeretnének változtatni, mégpedig olyan módon, hogy kiadnak egy útmutatót az orvosok számára, mit javasoljanak az otthon lábadozóknak, a fertőzöttekkel való kommunkációjukat pedig nyilvántartásba kellene venniük.
 • Hasonlóképp a fertőzöttek számára is készülne egy útmutató, hogy kihez kell fordulniuk és mit kell tenniük, javaslatokat is kapnának az otthoni gyógyulásra, illetve pulzoximéterekre, amit otthon használhatnak.
 • A javaslat szerint a megyék létrehoznának egy emailfiókot vagy weboldalt, telefonszámot, ahol bejelenthetnék az orvosokat, akik nem elérhetők.
 • A Covid-19 leküzdéséről pedig a jövőben a tünetegyüttesek, illetve a vérben lévő antitestek alapján állítanának ki igazolást.

3. Személyes védekezés

 • Március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben FFP2-es besorolású maszkokat kellene viselni.
 • A nyugdíjasoknak hangsúlyozottan azt tanácsolnák, hogy a számukra kijelölt időpontban vásároljanak, és csatlakozhatnának hozzájuk az egészségkárosultak is.

4. A mobilitás csökkentése

 • Beszüntetnék azt a típusú munkavégzést, ami otthonról is elvégezhető. A munkavállalóknak a jövőben olyan munkáltatói igazolásra volna szükségük, ami tartalmazza a munkaidejüket és a munkavégzés konkrét helyét is.
 • Az óvodák és az iskolák látogatását csak azok gyerekei számára engedélyeznék, akik nem dolgozhatnak otthonról, miközben a diákokat hetente kétszer letesztelnék gyorstesztekkel.

5. Munkahelyi biztonság

 • A munkavállalók, akik nem otthonról dolgoznak, hetente kétszer letesztelhetnék magukat, az ilyen gyorstesztekből pedig a háztartások is kapnának. A pozitívakat PCR-tesztre küldenék.

6. Kivételek

 • Megszűnne az a kivétel, hogy a koronavírusos személy végső esetben elmehet üzletbe. Csak patikába vagy orvoshoz mehetnének.
 • A javaslat tartalmazza azt is, hogy járáshatáron túl semmilyen esetben ne legyen lehetőség a természetbe menni (nem fekete járásokban sem).
 • A kivételek hajnali 5-től este 20 óráig lennének érvényben, ami azt jelenti, hogy este nyolc után csak az hagyhatná el otthonát, aki munkába megy vagy a sürgősségire orvoshoz.

7. Határok

 • A határon túlról hozzánk ingázóknak 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lenne szükségük, és szigorítanák a határellenőrzéseket.

8. Tesztek vizsgálata

 • Hetente legalább 500 véletlenszerűen kiválasztott teszten vizsgálnák a mutációk jelenlétét. Ezenkívül azok tesztjén is, akik rizikós országból érkeznek haza, vagy akiknek itthon szokatlan tüneteik vannak, Kéthetente egyszer átvizsgálnák az összes pozitív tesztet a mutációk jelenléte szempontjából.

9. Oltások

 • Ezen a területen nem konkrét a javaslat, mindenesetre az oltási stratégia aktualizálását említik.

10. Kommunikáció

 • Az intézkedések kommunikációját világosabbá szeretnék tenni, egységes álláspontokat tennének közzé, nem pedig mindenki a magáét.