A március hidegebb volt az átlagosnál

2018. március 31. - 14:33 | Belföld

A két hullámban érkező hideg levegő miatt a márciusi átlaghőmérséklet alacsonyabb volt a megszokottnál – olvasható a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közösségi oldalán.

A március hidegebb volt az átlagosnál
Fotó: shmu.sk

"Kontinensünk nagy részén a hőmérséklet-eltérés értéke -1-2 Celsius-fok volt. Még nagyobb eltérés -3 és -6 fok között Ukrajnában, Európában, Oroszországban és Skandináviában fordult elő. Mindezzel ellentétben kissé melegebb volt a megszokottnál Görögországban, itt +1 és +4 fok körüli volt az eltérés" - áll a meteorológiai intézet posztjában.

"Április 1. és április 5. között Európa nagy részén 1 és 3 Celsius-fokkal lesz melegebb az 1981-2010 között mért átlagnál. Április második részében 3 és 6 Celsius fok körüli hőmérséklettel lesz melegebb" – vélik a meteorológusok.

Az ECMWF-modell április 4-re, szerádra 15 - 20 Celsius-fok hőmérsékletet jelez előre. Ám hétvégén az alacsony légnyomás miatt kiadós esőzésre lehet számítani, legfőképpen Szlovákia északkeleti részén. Az előrejelzés szerint szombat 14 órától vasárnap 14 óráig 5 - 25 milliméternyi csapadékra lehet számírani, kassa, Besztercebánya és Eperjes megyében ennél sokkal több, 40 és 50 milliméternyi eső is eshet.

TASR/para

Címkék: hideg idő, március