Márciusban keringési rendellenességek miatt haltak meg a legtöbben

2022. április 26. - 16:37 | Belföld

A keringési rendellenességek okozták márciusban Szlovákiában a legtöbb halálesetet. 5701 haláleset történt emiatt, az esetek 42 százaléka. A második leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedés volt, az esetek 18,1 százaléka, a harmadik pedig a légzőszervi megbetegedések (11,8 százalék). A COVID-19 járvány a halálesetek 10,8 százalékát okozta – tájékoztatott kedden a Statisztikai Hivatal.

Márciusban keringési rendellenességek miatt haltak meg a legtöbben
Illusztrációs felvétel (TASR)

Márciusban 2417 ember halt meg a keringési rendszer megbetegedése miatt, valamivel több, mint a járványt megelőző években. „A keringési rendellenesség miatti többlethalálozás főleg a 65 és 74 éves közöttiek korcsoportjában volt kimutatható" - tette hozzá Jana Morháčová, a hivatal szóvivője.

Márciusban az ötéves átlagnál kevesebben haltak meg daganatos betegségben, de 12 százalékkal többen, mint az előző négy hónapban. Összesen 1034 ember halt bele ebbe a betegségbe. Márciusban 671 ember halálát okozta légzőszervi megbetegedés. „Ez a betegség a második a halálokok között, több mint 56 százalékos többlethalálozási arányt regisztrálnak emiatt" - tette hozzá a szóvivő. Az emésztőrendszer megbetegedése a COVID-19 után az ötödik leggyakoribb halálok, ebbe márciusban 614 ember halt bele. A halálesetek 4,8 százalékát ez okozta, összesen 274 ember halt meg ebben a betegségben.

TASR