Márciusban már a bírságokat kellene küldeniük az oltatlanoknak, de késhet a kötelező oltás Ausztriában

2022. január 11. - 16:17 | Külföld

Ausztria az első európai uniós tagállam, amely általános oltási kötelezettséget rendelt el. A szabályozás a jövő hónapban lép érvénybe, közel sem megy azonban minden zökkenőmentesen.

Márciusban már a bírságokat kellene küldeniük az oltatlanoknak, de késhet a kötelező oltás Ausztriában
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Európában Ausztria készül a legszélesebb körben elrendelni a kötelező oltást. A korábbi tervek szerint jövő hónaptól minden, 14 év felettinek kötelező lesz beoltatnia magát.

Csakhogy az illetékesek szerint irreális, hogy február elejétől kötelezővé tegyék az oltást, addig ugyanis már nem tudnak felkészülni.

Az eredeti tervek arról szóltak, hogy március 15-től már pénzbírsággal kell számolniuk azoknak, akik nem oltatják be magukat, és az oltás orvosilag sem kizárt.

Az Azonnali.hu a Der Standard című osztrák lapot idézve azt írja, komoly kétségek merültek fel, hogy a menetrend tartható lesz-e. A fő problémát nem a vakcinák hiánya, hanem a háttér infrastruktúra felkészületlensége jelenti.

A lap szerint a felelős cég már jelezte, hogy nem lesznek képesek ennyi új páciens megfelelő regisztrációjára és az adatok nyilvántartására.

Mivel nem az osztrák állampolgároknak, hanem minden, az országban legálisan és nem turisztikai céllal tartózkodó külföldinek is kötelező lesz az oltás, olyanoknak is rögzíteni kell az adatait, akik nem rendelkeznek osztrák társadalombiztosítási számmal, ez pedig további nehézségeket okoz.

A cég illetékese szerint reálisan április elejére tudják kialakítani a megfelelő informatikai hátteret az általános kötelező oltáshoz, bár az egészségügyi minisztérium hivatalosan egyelőre nem változtatott a terveken.


(sme.sk/azonnali.hu)