Marczell Zoltán néhai kisudvarnoki polgármester, és a dunaszerdahelyi kórház PCR-nővére is a legmagasabb szintű megyei kitüntetést kapta!

2022. október 5. - 15:27 | Régió

29 egyén és kollektíva kapta meg idén a legmagasabb megyei kitüntetést, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat díját, köztük van Marczell Zoltán, Kisudvarnok (Dunaszerahelyi járás) közel egy évvel ezelőtt elhunyt polgármestere, továbbá Seregi Éva, aki két éven keresztül a PCR-tesztelést végezte a dunaszerdahelyi kórház előtt.

Marczell Zoltán néhai kisudvarnoki polgármester, és a dunaszerdahelyi kórház PCR-nővére is a legmagasabb szintű megyei kitüntetést kapta!
Forrás: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat / Facebook

A kitüntetéseket hét különböző kategóriában ítéli oda a megyei önkormányzat olyan személyeknek vagy csoportoknak, akik hozzájárultak a megye fejlődéséhez. Idén Marczell Zoltán néhai kisudvarnoki polgármestert is felterjesztették az elismerésre, aki 1998-tól állt a falu élén. Méltatásában elmondták, hogy a polgármester számos területen, úgy mint a közlekedés, kultúra, oktatás, sport, idegenforgalom és környezetvédelem terén hozzájárult települése fejlődéséhez, folyamatosan hangsúlyozta és nagy figyelmet szentelt a fenntartható fejlődésnek, a környezetvédelmi tudatosságnak és a felelősségteljes életmódnak. 2009-ben Kisuvarnok az Év faluja versenyen elnyerte a Falu mint partner kitüntetést, 2013-ban pedig Szlovákiában az év falujának választották, és az országot képviselhette az európai megmérettetésen. A Tőkési-ág Kistérség nevű szervezet elnökeként nagyban hozzájárult a régió kerékpárturizmusának fejlesztéséhez, neki köszönhető többek között az, hogy Dunaszerdahelytől Nyárasdig kerékpárúton juthatunk el, de a mikrorégiók együttműködésének köszönhetően hozzájárult számos más régióbeli kerékpárút megvalósulásához.

Ugyancsak Nagyszombat megye díját kapta Seregi Éva, a dunaszerahelyi kórház egészségügyi nővére. A díjra Bock Sylvia kórházigazgatónő javasolta, mégpedig a Covid-19 járvány legsúlyosabb időszakában tanúsított helytállásáért. Seregi Éva dolgozott Pozsonyban, majd Ausztriában is, 2019 szeptemberétől pedig a dunaszerdahelyi kórház belgyógyászati osztályának nővére. Lényegében egy fél évvel a koronavírus-járvány előtt érkezett a kórházhoz, 2020 áprilisától pedig ő vette le a mintákat a kórház előtt felállított PCR-tesztponton. Két év alatt összesen több mint 64 ezer mintát vett, és ez idő alatt a tesztre érkezők is nagyon megszerették emberi hozzáállásából kifolyólag.

Kollektívaként tüntették ki a galántai Szent Lukács kórház neurológiai osztályát, amely idén a franciaországi Lyonban, az agyérkatasztrófán (szélütés/stroke) átesetteket gyógyítók európai kongresszusán elnyerték az Angels-díj legmagasabb, gyémánt fokozatát, ami azt tükrözi, hogy a galántai kórház neurológiai osztályán folyó munka a szélütésen átesettek gyógykezelése terén európai viszonylatban is magas szintűnek számít.

A Galántai járásból kitüntették még Takács Lórántot, a Középiskolai Iskolai Sportszövetség járási tanácsának alapítóját, aki számos városi, járási, kerületi, de országos sportrendezvény szervezőit látta el tanácsokkal, az egykori szpartakiád versenyek kerületi koordinátora volt 1966 és 1985 között, máig végez bírói munkát sportrendezvényeken, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium pedig úszótanfolyamokat tart és az uszoda úszómestere.

A díjakat a múlt héten a nagyszombati Ján Palárik SZínházban adták át ünnepélyes keretek között.

(SzT)