Marek Krajčí parlamenti képviselőként folytatja pályafutását

2021. március 13. - 12:37 | Belföld

Az egészségügyi minisztériumban véget ért Marek Krajčí (OĽANO) pályafutása, aki parlamenti képviselőként folytatja politikai tevékenységét.

Marek Krajčí parlamenti képviselőként folytatja pályafutását
Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter (Fotó: TASR)

A Matovič-féle kormánypárt egészségügyi minisztere, Marek Krajčí pénteken nyújtotta be lemondását Zuzana Čaputová államfőnek, majd az elnök Eduard Heger pénzügyminisztert bízta meg ideiglenesen az egészségügyi tárca vezetésével.

Krajčí távozását az OĽANO koalíciós partnerei, az SaS és a Za ľudí követelték.

Igor Matovič miniszterelnök két napja még arról beszélt, hogy Krajčí csak akkor mond le, ha Szlovákia elkezdi az orosz Szputnyik V védőoltás használatát - amit maga a miniszter kezdeményezett. Krajčí azonban a kormányválság fokozódásának elkerülése végett inkább úgy döntött, már pénteken lemond posztjáról.

Mivel Marek Krajčí a 2020-as parlamenti választásokon parlamenti mandátumot szerzett, munkáját a törvényhozásban folytatja. Állítólag háttéregyezség született arról is, hogy a volt miniszter a parlamentbe visszatérve elfoglalhatja a parlament egészségügyi bizottságának elnöki posztját is. Ezt a tisztséget jelenleg az SaS-es Jana Bittó Cigániková viseli. A helycseréről szóló értesülést azonban eddig sem Cigániková, sem az OĽANO nem kommentálta.

A kormányválságra Igor Matovič kormányfő és az SaS-es Richard Sulík gazdasági miniszter feszült viszonya okán már rég számítani lehetett. A koalíción belüli konfliktushelyzet akkor csúcsosodott ki, amikor megérkezett Szlovákiába az orosz Szputnyik V vakcina. A szállítmányt Matovič és Krajčí együtt fogadták a kassai repülőtéren, majd a volt egészségügyi miniszter jelezte, hogy hamarosan engedélyt ad a Szputnyik V-vel történő oltásra.

A koalíciós konfliktus Krajčí távozása után enyhült, de a válság nem szűnt meg. A pártok vezetői csütörtökön közös sajtótájékoztatóval zárták volna le a hadakozást, ám mivel Krajčí lemondásának bejelentésekor Matovič továbbra is ellenséges hangnemben szólt koalíciós társairól, a közös, megbékélős sajtótájékoztató végül elmaradt.

A Sme rodina egy gazdasági segélycsomag formájában követeléket nyújtott be partnereinek, és az SaS vezetése is jelezte, hogy a jövő hét folyamán tájékoztatnak következő lépéseikről.

(TASR)