Marek Maďarič faképnél hagyja a koalíciót, elege lett az Orbán-hívő politikusokból

2018. október 25. - 15:14 | Belföld

Marek Maďarič vett egy mély lélegzetet, és hozott egy komoly döntést: betelt a pohár, otthagyja a pártját meg a koalíciót is. Az egykori kulturális miniszter a parlamentben független képviselőként folytatja tovább a munkáját.

Marek Maďarič faképnél hagyja a koalíciót, elege lett az Orbán-hívő politikusokból
Fotó: TASR/Marko Erd

"Nem akarom sem magamat, sem a kollégáimat olyan helyzetbe hozni, hogy koalíciós képviselőként nem szavazom meg a kormánypárti javaslatokat. Nem akarok egy olyan koalíció tagja lenni, ahol egy olyan politikus irányít, akinek Orbán Viktor a példaképe a demokratikus berendezkedés gyengítésében és az EU-tól való távolodásban"

indokolta távozását a politikus.

Robert Ficót, a legerősebb kormánypárt elnökét állítólag nem lepte meg Maďarič ezen a lépése. A Smer vezetője szerint már korábban távozott az eddigi párttársa, most csak szabályszerűen bejelentette azt. Mivel az exminiszter már régebb óta nem szavazott együtt a kormánykoalícióval, ezért úgy véli, Maďarič lépése nem lesz hatással a végrehajtó hatalom munkájára.

Maďarič távozásáról állítólag Peter Pellegrini kormányfő csak az újságíróktól hallott először.

A Smer frakciójának Maďarič távozása után 48, az SNS képviselői csoportjának 15, a Hídnak pedig 13 tagja lesz a parlamentben, ami azt jelenti, hogy a hármas koalíció törvényhozási többsége így már csak hajszálon múlik. Az ezentúl, "hivatalosan" mindössze 76 szavazatra támaszkodhat, bár nem eszik olyan forrón a kását: a független képviselők között akad három "önkéntes" - Peter Marček, Rastislav Holubek és Martina Šimkovičová - akik általában támogatni szokták a kormánykoalíciós előterjesztéseket.

Ami meg Maďaričot illeti, ő 2000-től volt tagja a Smer csapatának, ahol kezdetben szóvivői minőségben, majd a média- és sajtóosztály vezetőjeként tolta a baloldali tömörülés szekerét, 2006-ban pedig a választási kampánycsapat főnöke volt. 2017-ig a párt alelnöki tisztségét is betöltötte, valamint több alkalommal jelölték őt kulturális miniszternek.

Kulturális tárca éléről február végén mondott le. Akkor azt nyilatkozta, hogy a Kuciak-gyilkosság miatt képtelen folytatni tovább a miniszteri munkát, mert nem tud megbékélni a tudattal, hogy az ő minisztersége alatt meggyilkoltak egy újságírót az országban.

TASR/para

Címkék: Marek Madaric