Marek Maďarič kulturális miniszter bejelentette lemondását a Kuciak-gyilkosság miatt!

2018. február 28. - 14:10 | Belföld

Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter szerdán délután bejelentette, lemond a miniszteri funkcióról.

Marek Maďarič kulturális miniszter bejelentette lemondását a Kuciak-gyilkosság miatt!
Fotók: TASR

A kulturális minisztérium sajtóosztálya szerdán délelőtt tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a miniszter délután 14 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart, amelynek témája egy fontos politikai döntés bejelentése.

A sajtótájékoztatón Maďarič bejelentette, lemond a kulturális miniszteri posztról.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, a Kuciak-gyilkosság miatt távozik a pozícióból,

mert miniszterként nem tud megbékélni a tudattal, hogy az ő minisztersége alatt meggyilkoltak egy újságírót az országban.

Marek Maďarič a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nem tudja elképzelni, hogy továbbra is nyugodtan üljön a miniszteri székben, miután meggyilkoltak egy újságírót.

Maďarič hangsúlyozta, döntése teljes egészében személyes indítékú, és nem köthető a politikához.

A kulturális miniszter elárulta, jövő héten hétfőn adja be a hivatalos lemondást, és parlamenti képviselőként továbbra is a Smer tagja marad.

Elmondása szerint ma délelőtt egyeztetett a lemondásáról Robert Fico kormányfővel, aki tudomásul vette a döntését. Maďarič nem részletezte a Ficóval történő egyeztetést, és nem volt hajlandó egyértelműen válaszolni a smeres kollégáival, valamint a párttal kapcsolatos további újságírói kérdésekre sem.

A sajtótájékoztatón a miniszter többször is hangsúlyozta, hogy döntése kizárólag személyes, nem függ össze más politikusokkal és kollégáival, és csak azután merült fel nála a lemondás lehetősége, miután hétfőn értesült a gyilkosságról. Hozzátette, ez az egyetlen, személyes indítéka a távozásának.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az utódja a kulturális minisztérium élén, Maďarič azt válaszolta, nincs elképzelése, ez ugyanis a Smer döntése lesz.

Maďarič nem volt hajlandó a Smer és az olasz maffia összekapcsolását érintő kérdésekre válaszolni, szerinte ugyanis ezek egyelőre találgatások, és jelenleg az a legfontosabb, hogy a történteket alaposan kivizsgálják.

Maďarič már harmadszor tölti be a kulturális miniszteri posztot. Először 2006 és 2010 között, majd 2012 és 2016 között állt a tárca élén. Legutóbb 2016-ban, a harmadik Fico-kormány megalakulása után bízták meg a feladattal. Miután távozik a tárca éléről, képviselőként tevékenykedhet tovább.

Maďarič 2000-től tagja a Smer-SD csapatának, kezdetben szóvivő, majd a média- és sajtóosztály vezetője, 2006-ban pedig a választási kampánycsapat főnöke volt. 2017-ig a párt egyik alelnöki tisztségét is betöltötte.


Kapcsolódó cikkek:


(para)