Mária Patakyová ombudsman bemutatta a hivatala 2018-as tevékenységéről szóló jelentést

2019. május 20. - 19:11 | Belföld

Ha egy alapvető szabadságjog szembekerül egy másik alapvető szabadságjoggal, vagy értékkel, fontos, hogy megtaláljuk a kettő közötti egyensúlyt. Ezt Mária Patakyová ombudsman jelentette ki a parlament aktuális ülésén hétfőn, ahol bemutatta a hivatala 2018-as tevékenységéről szóló jelentést.

Mária Patakyová ombudsman bemutatta a hivatala 2018-as tevékenységéről szóló jelentést
Mária Patakyová (Fotó: TASR)

Patakyová hivatala tavaly 178 esetben állapította meg az alapvető szabadságjogok megsértését.

A legproblematikusabb területeknek a gyermekek, az idősek és más kiszolgáltatott csoportok jogainak védelmét jelölte meg. Utóbbihoz a marginalizálódott közösségek, illetve az LMBT közösség tagjai tartoznak.

További kritikus terület az igazságszolgáltatás.

Az ombudsman jelentése foglalkozik az oktatáshoz való hozzáféréssel, a generációs szegénységből való kitörés lehetőségeivel, a rendőrségi eljárásokkal, illetve az őrizetesek nem megfelelő körülmények között való tartásával is. Patakyová említést tett továbbá két, az Alkotmánybíróságnak küldött panaszbeadványról is.

Dostál szerint a parlament nem veszi elég komolyan az ombudsman ajánlásait

Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő értékelte azokat az ajánlásokat, melyeket Mária Patakyová ombudsman címzett a parlamentnek évértékelő jelentésében. Hozzátette: ezek egy részére megoldást jelentenének a megfelelő törvénymódosítások.

Egyben csalódottságának és elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a parlament nem veszi elég komolyan az ombudsman ajánlásait.

A képviselő értékelte Patakyová tevékenységét is, aki szerinte elődjét, Jana Dubovcovát igyekszik követni azáltal, hogy figyelmeztet az emberi jogok megsértésére és aktívan keresi a jogorvoslatot. Külön méltatta azt a figyelmet, melyet az ombudsman a tevékenysége során a hátrányos helyzetű csoportoknak szentel.

Patakyová a jelentésében rámutatott a hivatalok tétlenségére, és arra, hogy a feladatok elvégzését a községekre hárítják át. Alena Bašistová (független), a parlament szociális bizottságának elnöke erre reagálva kijelentette: a községeknek a törvény írja elő, hogy együttműködjenek a szociális ügyekben. Hozzátette: az egyes eseteket külön-külön kell megvizsgálni. „Példaként említette az ingatlanközvetítést egy többgyermekes édesanya esetében. Nem állítható, hogy kizárólag a hivatal hibája, hogy a család méltatlan körülmények között élt. A hivataloknak ugyanis nem áll hatáskörükben lakást biztosítani a családoknak” – mutatott rá.


(TASR)