Mária Patakyovát jelöli a Híd ombudsmannak

2017. január 27. - 11:59 | Belföld

A Híd jelöltjét támogatja az SNS és a Smer is. Rajtuk kívül a pénteki határidőig jelöltet állított az ellenzéki OĽaNO-Nova is közösen az SaS-szel.

Mária Patakyovát jelöli a Híd ombudsmannak
Mária Patakyová

Az ombudsman az állampolgári, emberi jogok biztosa.

Mária Patakyová a Komenský Egyetem Jogi Karának rektorhelyettese. 2010-ben a kereskedelmi és pénzügyi jog professzorává nevezték ki. A Híd megszólítja a többi parlamenti pártot is a támogatása érdekében.

Vele szemben az OĽaNO-Nova és az SaS Janka Šípošovát jelöli, aki pszichológusként, tanácsadóként dolgozik, továbbá civil aktivistaként is tevékenykedik. Ő az alapítója a Pomoc obetiam násilia (Segítség az erőszak áldozatainak) nevű szervezetet, korábban pedig az OĽaNO parlamenti képviselője volt. Jelenleg a párt egyik képviselőjének, Erika Jurinovának az asszisztense.

A parlament február 8-án dönt az új ombudsmanról. A jelenlegi jogbiztos, Jana Dubovcová megbízatási ideje március 28-án jár le, és ő már kijelentette, hogy nem kíván ismét indulni a funkcióért.

A parlament olyan jelöltek közül választhat ombudsmant, akit legalább 15 képviselő javasol. Ombudsman lehet bárki, aki betöltötte 35. életévét, szlovák állampolgár, és rendelkezik a funkció betöltéséhez szükséges képzettséggel, képességekkel és tapasztalatokkal. Nem lehet párttag.

A posztért indulna Alena Dušatková korábbi parlamentiképviselő-jelölt is, akit négy gyermek- és családjoggal foglalkozó civil szervezet támogat. Ehhez azonban szüksége volna arra, hogy legalább 15 képviselő támogassa.

(TASR/para)